Нова тарифа за роуминг в ЕС

Нова тарифа за роуминг в ЕС

35 ст. на минута ще ни струва да приемаме обаждане, когато сме в чужбина, в държави от ЕС. Това е новата тарифа за входящи обаждания на двата ни най-големи мобилни оператора – “М-Тел” и “Глобул”. От днес в целия ЕС свалят тарифите за роуминг според изискванията на европейските директиви. По 91 ст. с ДДС пък ще ни струват изходящите обаждания в роуминг от 1 юли според евротарифите на двата оператора.

Още от средата на юни “М-Тел” предложи нов, по-изгоден тарифен план за разговори в роуминг с цени за изходящи повиквания дори по-ниски от европейския регламент – FREE2GO. Тарифата има опростена структура за улеснение на абонатите – единна цена за входящи и изходящи повиквания, както и най-изгодните стандартни цени за пренос на данни. Цената във всички мрежи на страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия е 69 ст. (с ДДС) за входящи и изходящи повиквания. Това е с 25% по-ниска цена на минута от новите цени за минута изходящи повиквания, приети от ЕС. За Балканите минута изходящи и входящи повиквания в препоръчителните мрежи струва 1,79 лв.

От днес “Глобул” автоматично ще активира обявения предварителен лимит за ползване на услуги за пренос на данни в роуминг в ЕС в размер на 117,35 лв. (60 евро). Лимитът ще бъде въведен автоматично за всички абонати на оператора, които имат активирана роуминг услуга и не са заявили изрично, че не желаят да го ползват. Всеки абонат може безплатно да се откаже от лимита за услугата GPRS в роуминг.

От днес по-евтини ще са и обажданията в страната от фиксирани към мобилни телефони. От 18 ст. на минута започват цените на “М-Тел” за разговор от фиксиран към мобилен номер. “Виваком” обяви, че сваля цените с 13 ст. в силен трафик (8-20 ч.) и със 7 ст. през нощта. Така минута разговор пада съответно на 25,8 ст. в силен трафик и на 21 ст. в слаб. Досега потребителите плащаха за това 39 и 28 ст.

Вирни се горе