Националният гаранционен фонд и 7 банки подписаха споразумения за кредитиране на одобрени проекти по ПРСР

Националният гаранционен фонд и 7 банки подписаха споразумения за кредитиране на одобрени проекти по ПРСР

Дъщерното дружество на Българската банка за развитие (ББР) Национален гаранционен фонд подписа първите споразумения със седем търговски банки на обща стойност 607 млн. лева за гарантиране на одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони. Това са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка.

Целта на мащабната инициатива, която се реализира в партньорство между Министерството на земеделието и храните и Групата на ББР, е да подпомогне процеса на усвояване на средствата по ПРСР. Гаранционната схема ще гарантира проекти на обща стойност над 1.2 млрд. лева. Гаранциите ще покриват до 80% от риска по кредити, отпуснати за реализация на одобрени проекти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Кредитите ще се отпускат от банките партньори максимално бързо – в рамките до 21 дни след получено искане, при лихви 7-8 процента и няма да начисляват такса за управление.

„С подписаните днес споразумения обявяваме реалния старт на една дългоочаквана инициатива, в рамките на която се подобряват значително възможностите на българския бизнес да се възползва от осигурените от ЕС средства за одобрените проекти по Програмата за развитие на селските райони. НГФ има готовност да започне да издава гаранциите веднага“, заяви Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на ББР.

Седемте банки бяха избрани след провеждане на открита процедура по ЗОП, в която участваха 17 финансови институции. Предстои да бъде осъществена втора процедура за разпределяне на оставащите лотове по гаранционната схема на стойност над 600 млн. лева, което ще даде възможност и на други търговски банки да се включат в инициативата.

Вирни се горе