НАП погва неосигурените, начисляват им лихви

НАП погва неосигурените, начисляват им лихви

Неизрядните платци на здравни осигуровки да се третират като данъчни длъжници. Такава мярка срещу решаването на проблема с плащането на вноските лансира вчера новият шеф на НЗОК Пламен Цеков, съобщи в. “Монитор”.

Когато здравнонеосигурени се нуждаят от лечение, сега системата им дава възможност да се включат с една вноска и да ползват осигурителната система. Когато приключат с лечението, те отново стават здравнонеосигурени. Защо когато едно такова лице не си е плащало здравните осигуровки, след като напусне лечебното заведение и му е оказана помощ, към него да не бъдат предявени искания за данъчни задължения, запита в ефира на БНР директорът на касата. По думите му здравната осигуровка може да се тълкува като вид данъчно задължение и така да се трупат съответните лихви. Така данъчните служби ще могат да предявяват искове както към длъжниците на данъци за възстановяване на сумите към касата, поясни идеята за справяне с проблема Цеков, според когото броят на неизрядните платци варира между 400 000 и 1 900 000. Ако бъде избран този механизъм, ще се пресече порочната практика човек без здравни осигуровки да внася таксата за два-три месеца върху минималния осигурителен праг, което прави 76 лв., а след това болницата и касата да плащат хиляди левове за лечението му.

Тази възможност по никакъв начин не дисциплинира тези, които нямат намерение да се осигуряват здравно. Напротив, те я използват и пак не плащат реално както изрядните български граждани, убеден е Цеков. По думите му срещу лекуването на неосигурените протестира не здравният министър, а хората, които си плащат вноските. Здравнонеосигурените се лекуват на гърба на тези, които се осигуряват, възмути се шефът на касата, визирайки идеята на министър Десислава Атанасова хората, които не плащат редовно за здраве, да бъдат отрязвани от административни услуги.

Вирни се горе