НАП - Пловдив, блокира сметките на над 4 хил. души

НАП - Пловдив, блокира сметките на над 4 хил. души

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Пловдив наложи запор на банковите сметки на 4145 души в Южна България заради натрупани данъчни и осигурителни задължения, съобщи пресцентърът на институцията.

Най-много са длъжниците в Пловдивска област – 1365, и в Хасковско – 1122. Останалите са от областите Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Практиката на данъчните показва, че запорът върху сметките е особено ефективен спрямо юридически лица, които не отговарят на поканите на публичните изпълнители за доброволно изпълнение и отказват да погасят задълженията си.

За да се наложат запорите върху сметките, публичните изпълнители са изпратили 24 206 съобщения до различни банки в страната, тъй като в повечето случаи един длъжник е имал на свое име повече от една банкова сметка. Половината от съобщенията са изпратени в Пловдив.

Освен запор върху сметките, данъчните събират задълженията към бюджета и като продават активи на длъжниците на търгове. Това ставало, ако са изчерпани всички други възможности.

Вирни се горе