Над 5 млн. лв. са инвестициите в ГОРУБСО- Мадан през годината

 Над 5 млн. лв. са инвестициите в ГОРУБСО- Мадан през годината

Над 5 млн. лв. са инвестициите в ГОРУБСО- Мадан през тази година, информира изпълнителният директор на дружеството Сергей Атанасов. По негова прогноза предприятието ще приключи до 2 години с процеса на внедряване на изцяло нов минен модел, който залага главно на съвременна техника за механизация и автоматизация на рудодобива. Около 100 млн. лв. са инвестирани в ГОРУБСО- Мадан от 2012 г., като голяма част от вложенията са именно за промяна на минния модел.

Ако планираните количества руда за трите рудника за декември се изпълнят, дружеството ще приключи 2019 г. с най-доброто производство от 1990 г. досега, уточняват от минното предприятие. Планираните разчети са за над 25 000 тона концентрат или над 370 000 тона добив на руда. Цените на оловото и цинка на Лондонската метална борса са паднали през последните 45 дни с 10-15 процента от средните за годината стойности, но от ГОРУБСО- Мадан се надяват котировките да се стабилизират в следващите месеци.

Предприятието инвестира в доставката на челни товарачи, подземни минни камиони и минни карети, с които работниците в рудниците се превръщат по-скоро в оператори на съвременните машини, обясняват от дружеството. В един от рудниците промяната на минния модел и модернизацията на оборудването почти приключва, в процес на преоборудване са останалите два рудника. Над 10 млн. лв. са планираните инвестиции за 2020 г., с които ще продължи преминаването към новия минен модел.

Вирни се горе