Над 300 души участваха в протеста в Смолян против увеличението на тока

Над 300 души участваха в протеста в Смолян против увеличението на тока

Въпреки горещото време днес и температури над 30 градуса, представители на бизнеса от област Смолян излязоха отново на протест срещу увеличаването на цените на тока за бизнеса от 1 август.

В едночасовия протест, който беше на бул. “България” от 11.00 до 12.00 часа се включиха над 300 представители на три предприятия, които са едни от най-големите консуматори на електроененргия на територията на областта. Служители и работници затвориха движението в едната лента по бул. “България, след това протестиращите се отправиха към сградата на Областната администрация. Те издигнаха плакати “Няма да плащаме кражбите в енергетиката”, "Не унищожавайте българската индустрия” и се обявиха категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията.

В протеста участва Иво Царев, председател на Регионална Стопанска камара – Смолян, като представител на 75 членове на камарата в Смолянска област, много от които малки фирми в производството и туризма. Тук заедно защитаваме интересите на бизнеса всички работодателски организации, посочи Царев. Според него, ако цената се вдигне от 1 август, ще последват масови протести.

“Независимо, че Смолян е един от по-малките градове ефекта от повишението на цената на тока за индустриалните потребители също ще е доста тежко. За последните три години ние представителите на предприятията, които сме тук в момента на протест сме създали близо 2 хил. работни места, което оживи града и областта като цяло и се усети и в статистика, и в материалното състояние на града. Сега тези процеси може да се забавят или да спрат”. Това коментира на протеста Камен Димитров – Изп.директор в “Арексим Инженеринг”- Смолян. С новата цена на тока възможностите ни да растем и създаваме нови работни места са силно ограничени, както и възможностите да актуализираме заплатите, допълни още той. Независимо, че изглежда, че повишението ще е за сметка на индустриалните потребители, а не за битовите, в крайна сметка всичко ще рефлектира върху гражданите, защото някои цени ще станат по-високи и няма да можем да наемаме нови лица, системата е един затворен цикъл. Работниците ни подкрепят във всичко. Твърде вероятно е да се стигне и до съкращения, ако не отговорим на клиентските изисквания възможно е да загубим бизнеса, посочи Димитров.

Вирни се горе