На 3 януари започва приемането на годишни отчети за 2011 г.

На 3 януари започва приемането на годишни отчети за 2011 г.

На 3 януари 2012 год. стартира съвместната кампания на НСИ и НАП по едновременно приемане и обработка на Годишните отчети за дейността (ГОД) на физическите и юридически лица през 2011 година и Годишните данъчни декларации (ГДД).

С цел намаляване натовареността на бизнеса, НСИ и НАП изградиха единен вход за подаване на ГДД и ГОД, който ще функционира и през 2012 година. Във връзка с това бе подписана съвместна Заповед за определянето на реда, начина и сроковете за подаване на ГОД на данъчно задължените лица.

ГОД на нефинансови предприятия, несъставящи баланс ЕТ), нефинансовите предприятия, съставящи баланс, предприятия в ликвидация или в несъстоятелност, както и справките за бюджетните предприятия и банките могат да бъдат изтеглени и разпечатани от интернет страницата на НСИ: www.nsi.bg

Формулярът на ГОД на нефинансови предприятия, несъставящи баланс (ЕТ) на хартиен носител ще се разпространява безплатно в ТД на НАП офис – Смолян, съобщиха от там.

Комплектите ГОД на нефинансови предприятия, съставящи баланс и Предприятия с нестопанска цел (НТО) ще се продават в ТСБ – Смолян.

Попълнените годишни отчети за дейността на хартия се подават единствено с ГДД в ТД на НАП офис – Смолян в срок до 31.03.2012 год. за задължените лица по ЗКПО и в срок до 30.04.2012 год. за задължените лица по ЗДДФЛ.

В НАП офис – Смолян ще се записва уникален входящ номер на данъчната декларация, който задължително се записва като входящ номер и на ГОД.

Всички предприятия с нестопанска цел – сдружения и фондации, вкл. политически партии, църкви, читалища и др., които нямат задължение за подаване на ГДД за 2011 год. са длъжни да представят ГОД си за 2011 год. само в ТСБ – Смолян до 31.03.2012 год.

За икономически неактивните лица през отчетната 2011 год. не се изисква да представят празен ГОД. Необходимо е да се представи в ТСБ – гр. Смолян декларация (в свободен текст) от името на управителя (президента), в която изрично се заявява, че не е осъществявана дейност през 2011 год.

В декларацията трябва да се запише име на фирмата, код по Булстат/ТР, адрес на регистрация и код по НКИД 2003 и КИД 2008 (ако има определен). Необходимо е декларацията да бъде подписана от управителя (президента) и подпечатана с печата на фирмата, казаха още от статистиката.

Вирни се горе