Мораториум спира строителството в гори

Мораториум спира строителството в гори

Всички заменки на гори от държавния горски фонд ще бъдат проверени при вътрешноведомствено разследване в Агенцията по горите. То ще продължи дълго, но когато излязат резултати, те ще бъдат оповестявани, а ще бъдат и давани на съответните компетентни органи. Това съобщи в предаването “Неделя 150” председателят на Агенцията Георги Костов, предаде standartnews.com.

Той призна, че има теоретична възможност възползвалите се от заменките да атакуват заповедта, с която беше спряна смяната на предназначението на вече заменените гори. Затова обаче в парламента ще бъде приет мораториум върху промяната на предназначението, което ще има силата на законов акт. Така ще бъдат секнати апетитите на собствениците да строят върху горския фонд.

Веднага трябва да добавя обаче, че ние работим изцяло нов закон за горите, който няма де преследва корпоративни интереси и с този нов закон трябва да бъде регламентирано изцяло движението на горския фонд или на горските земи, посочи Костов.

Тогава, когато наистина се налага смяна на предназначението, за обществени нужди или за крупни инвестиционни проекти, правилата ще бъдат разписани на открит пазарен принцип, уточни той.

Вирни се горе