Млякото и млечните продукти поскъпнаха

Млякото и млечните продукти поскъпнаха

Изкупната цена на прясното мляко се покачва с 40%

Млечните продукти в България, респективно в Смолян поскъпнаха и тази тенденция ще се запази през следващите месеци. Това съобщи председателят на асоциацията на млекопреработвателите у нас Димитър Зоров. Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.

"Цената на млечните продукти се увеличава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор – ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със същия период на миналата година, в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко.

Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.

Килограм краве масло в магазините в Смолян вече се продава на цена от 20.00 лв., при предишна 18.00 лв./кг. Между 1.00 и 2.00 лв. е увеличението и на кашкавала, с по 10 стотинки по-скъпо се продават и кофичките кисело мляко, установи екип на SmolyanNews.com.

Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия.

През последната седмица цените и на хляба се повишиха в Смолянско. Цената на насъщният скочи с 5 до 10 стотинки, установи екип на Smolyannews.com

Основната причина за повишението според производителите е по-високата цена на тока от 1 октомври т.г. за производствени нужди.

Вирни се горе