Министър Лукарски: Община Смолян може да се възползва от стимулите по Закона за насърчаване на инвестициите

Министър Лукарски: Община Смолян може да се възползва от стимулите по Закона за насърчаване на инвестициите

Провежданата чрез Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) политика създава добри предпоставки за привличане на нови инвестиции не само в Област Смолян и в други региони със сходни демографски и икономически проблеми. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към Президента, което се провежда днес в Смолян. Министърът уточни, че законът предвижда предоставянето на допълнителни стимули за инвеститори, които реализират проекта си в райони с висока безработица чрез по-ниски прагове за сертифициране на проекти. Като пример за успешно реализирана инвестиция, която е сертифицирана по ЗНИ министър Лукарски посочи разширяването и модернизацията на фабриката за производство на ски от световноизвестни марки в гр. Чепеларе. Стойността на инвестицията 7.8 млн. лв., като новосъздадените работни места са 105.

За периода 2012 – 2014 г. броят на сертифицираните проекти по ЗНИ е 41 на обща стойност над 2,72 млрд. лв. От тях 11 са осъществени в региони с безработица над средната, като в резултат от това са разкрити над 6500 места. По този начин ЗНИ се превръща в сериозен механизъм за стимулиране на регионалното развитие и противодействие на негативните демографски и икономически тенденции, посочи министърът на икономиката.

„Насърчаването на икономическото развитие на България при отчитане на регионалните специфики е сериозно предизвикателство, което трябва да бъде адресирано чрез предприемането на интегриран подход“ , каза министър Лукарски. Според него в условията на постоянно увеличаващия се брой на общините в страната с безработица над средната, привличането на инвестиции и насърчаване на частното предприемачество са ключови за преодоляване на регионалните диспропорции. Министър Лукарски очерта необходимостта от създаване на адекватни механизми за насърчаване на частното предприемачество. Малките и средни предприятия (МСП) съставляват 99.8% от всички предприятия, като осигуряват 76% от заетостта в страната. Той посочи, че основното средство на Министерство на икономиката в подкрепа на МСП е Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК). Първата процедура по програмата предстои да бъде обявена през април, като тя ще бъде насочена към подобряване на производителността на МСП, а размерът на безвъзмездната финансова помощ е 150 млн. евро. С цел намаляване на регионалните диспропорции в ОПИК е заложено приоритизиране на проекти от Северозападна България, където демографската и икономическата криза е най-осезаема. Тези проекти ще получават допълнителен брой точки.

В подкрепа на регионалното развитие ОПИК предвижда прилагането и на подхода „Водено от общностите местно развитие“. Инструментът следва да има многофондово финансиране, като предвиденото по ОПИК е до 5% от бюджета на програмата, тоест 69 млн. евро. От този подход могат да се възползват по-малките общини от Област Смолян, които отговарят на критериите за допустимост. Финансовата помощ за една стратегия за местно развитие по ОПИК варира между 500 000 евро и 1,5 млн. евро.

Министър Лукарски подчерта, че фокус в работата на Министерство на икономиката е и реализирането на експортния потенциал на малките и средни предприятия. За да подпомогне този процес, министерството ще предоставя административна подкрепа за излизането на тези предприятия на външни пазари, включително и чрез активизиране на Службите по търговско-икономически въпроси в чужбина. Фокус в тяхната работа ще бъдат именно предприятия от региони с висока безработица, както и разкриване на възможности на пазари с висок потенциал, в които към момента страната ни няма търговски представители. В подкрепа на малките и средни предприятия Българска агенция за експортно застраховане вече предоставя специални застрахователни продукти, насочени към фирми с ограничен експортен опит.

Участниците в заседанието подчертаха, че основните проблеми на Област Смолян са липсата на добре развита пътна и транспортна инфраструктура, системно влошаващото се демографско състояние и недостигът на качествени кадри.

Министър Лукарски изрази надежда, че чрез активното ангажиране на всички институции, бизнеса и неправителствени организации предизвикателствата, пред които са изправени слаборазвитите региони ще бъдат успешно преодолени, съобщиха от пресслужбата на министерството на икономиката.

Вирни се горе