Микродиаманти имало край Чепеларе

Микродиаманти имало край Чепеларе

Диаманти в България са били открити, но не в родопското с. Светулка, а в района на Чепеларе. Това пише в. “Преса”, като цитира трима учени – проф. Ангел Кунов, доц. Светослав Петрусенко и проф. Илия Балтов.

Откритието е било направено през 2011 г. от експедиция на чужди геолози, в която има и един българин – Иван Савов. Новината е съобщена на научна конференция в Калифорния, но до момента у нас това не бе известно. Намерените скъпоценни камъни са с малки размери, затова са наречени микродиаманти.

За разлика от тези в Южна Африка, които се формират в кимбърлитови скали /наречени така по находището Кимбърли/, чепеларските са в гранатови шисти. Намерени са на север от града до стара юзина /малка ВЕЦ/.

Проф. Кунов категорично отрича твърденията, че край Враца има дълбочинни скали /еклогити/, които се свързват с диамантите. Той заявява, че там имало само пясъци, варовици и меркели.

По повод информацията за откритията в с. Светулка той посочи, че в научните среди няма подобни данни. Прието е геоложките открития да се публикуват или обявяват на научни форуми, а не чрез медиите, каза професорът.

Според проф. Илия Балтов находки като тази в Чепеларе имат предимно научна стойност. Те показват, че въглеродът може да кристализира и при нетипични условия. До промишлен добив може и да не се стигне.

Вирни се горе