Машинният импулс на Смолян

 Машинният импулс на Смолян

“Арексим” инсталира в нова супермодерна централна захранваща система, която доставя материал директно до всяка производствена машина

Българска и германска компания искат да направят града регионален център за производство на компоненти, пише “Капитал”.

Малко известен факт: със своите 30 000 души Смолян е най-малкият областен център в България според последното национално преброяване. Част от обяснението на тази статистика се крие в масовото изнасяне на много млади жители. Въпреки трудностите родопският град преживя спирането на неефективните държавни производства, няколко банкови кризи и безработицата, която днес остава една от високите в страната. Но може и да има преобръщане – заради възстановяването на производството на машини и оборудване, зад което стоят фирми като българската “Арексим инженеринг” и германската Kostal. Те имат амбицията да утвърдят града като регионален клъстър за доставка на автомобилни и инженерингови компоненти за някои от най-големите компании в света. Днес двете дружества общо дават работа на около 1400 души в Смолян, а плановете им включват заетите в клъстера да надхвърлят 2000 заедно с други компании като “Ариете” и “Фесто производство”, които също оперират в града .

Всъщност българското предприятие работи съвместно с Kostal още преди германската компания да има завод в страната. В изградената на зелено фабрика “Арексим” произвежда компоненти и детайли от инженерни пластмаси за западни гиганти като Schneider Electric, Bosch, Liebherr, Festо, Makita и самата Kostal. Именно собственикът на смолянската фирма Кирил Асенов убеждава германската група да инвестира в България.

“Фирмата ни е днешният вариант на производителя на куче касичка от филма “Опасен чар”, казва Асенов, описвайки пластмасовите компоненти. Той създава "Арексим” през 1991 г., когато с една счупена машина започва да прави пластмасови детайли за бита с едва десетина души персонал. Днес служителите са над 550. Постепенно компанията се разраства, като постоянно инвестира в нови машини и оборудване. През последните три години са вложени 15 млн. лв. в предприятието, а за 2015 г. са предвидени още 5 млн. лв. В момента фирмата преработва 5000 тона инженерна пластмаса годишно. Само през 2012-2013 г. са закупени 27 нови шприц машини и сегашният им брой е 68 от марки като лидерите в сектора Еngel и Krauss-Maffei.

Асенов показва с гордост новата супермодерна централна захранваща система, която доставя материал директно до всяка производствена машина. Така се отделят много по-малко вредни емисии и не може да бъде сбъркан материалът. Първоначално пластмасата е на гранули, след което се слага в специализираните сушилни, където се обработва според изискванията за съответния продукт, после се доставя по тръби до машините. “Всичко трябва да е много прецизно, защото дори най-малкото отклонение впоследствие може да даде дефект в продукта”, казва мениджърът. Според него това е единствената платформа от този тип в региона. Инвестицията е направена с помощта на програма “Конкурентоспособност”. Чрез такива капиталовложения в бъдещето си “Арексим инженеринг” успява да убеди западните компании да си партнират с дружеството. “Нямате идея какъв одит правят компании като Вosch, за да работят с доставчик като нас”, казва Асенов.

“Арексим” поддържа свой развоен екип и лаборатория, тъй като амбицията на Кирил Асенов е компанията да не зависи само от чужди поръчки “по материал на клиента”, но и да предлага собствени продукти. Такъв е новият пластмасов контейнер за индустриални акумулатори. Тези продукти се правят само от три компании в света, а според Асенов пазарът се оценява на 1 млрд. евро и фирмата му има шанс да се наложи в сегмента. “Технологията ни е съвсем друга от използваните досега и при много добра себестойност вече произвеждаме продукт, който е много конкурентен”, казва Асенов. Очакванията му са в бъдеще този сегмент да носи 50% от приходите на фирмата. Основна част от оборота на “Арексим” продължава да идва от автомобилния сектор. Освен за Kostal фирмата доставя и за други опериращи в България производители на компоненти като Grammer и Witte.

Германският избор

Амбициите на машиностроителните фирми в Смолян са насочени именно към развитието на индустриалния клъстър. А успехът на Kostal и “Арексим” зависи от доброто сътрудничество между двете компании. Германското дружество е един от големите играчи в сектора, а в цял свят за нея работят над 15 000 души при оборот от почти 2 млрд. евро. Преди няколко години семейната група избра България за новия си завод и започна бързо да развива бизнеса си тук. С помощ от общинската администрация тя открива производство в старата тютюнева фабрика в града, която тепърва ще разширява. “Започнахме с 16 човека в края на 2011 г. и днес сме над 800. През следващата година очакваме да се увеличим с още 400, стига да намерим нужните служители”, казва управителят на завода на “Костал” в Смолян Мартин Сикора.

“Костал” започна дейността си в България с производство на механични и електромеханични детайли за автомобили – например ръчките до волана за чистачките и светлините. Пластмасовите компоненти пък се доставят от “Арексим”. Сега германската компания вече прави тук цялата подкормилна система. Тя доставя за повечето от автомобилните гиганти като Fiat, Volskwagen и Ford, както и за луксозни производители като Bentley, Porsche и BMW, Daimler. Заводът в Смолян е разделен на отделни сектори, като във всеки се правят съответните продукти за отделните компании. “В момента правим по 20 000 ръчки за 10 000 коли на ден”, казва Сикора. И добавя, че “Арексим” е била една от причините да изберат България.

“В автомобилния сектор процедурата на избиране на доставчик е много прецизна и точна. Понякога отнема дори години, за да започнете общ бизнес. С основния ни доставчик “Арексим” работим от около седем години, тоест още преди да стъпим в България. Преди да започнем дейност тук, обиколихме България, за да търсим и други доставчици. Така намерихме партньори и от Пловдив, Севлиево и други градове”, допълва Сикора. Според него досега не е имало проблеми с транспортирането на готова продукция от планинския град въпреки донякъде неудобната инфраструктура.

Вирни се горе