Малко хора се отказват от кредита си

Малко хора се отказват от кредита си

Обединяващо за подхода на банките към клиентите е т.нар. маркетинг на задържането – установяването на дългосрочни отношения, условия за диалог и установяване на доверие.

Това каза председателят на УС на Асоциацията на българските банки Виолина Маринова, която е и председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, предаде БТА. С влизането в сила на новия Закон за потребителския кредит няма да има много кредитополучатели, които ще се отказват от кредитите си, или предсрочно ще ги погасяват, коментира Виолина Маринова.

Конкуренцията в банковия сектор е голяма, напълно нормално за свободната пазарна икономика. Всяка банка има своя стратегия, част от която е и начинът, по който е структуриран нейния портфейл. Ако сегментът, който една банка иска да привлече, са гражданите, е логично тя да се ориентира към предлагането на промоционални условия по потребителски кредити. През последните един – два месеца няколко банки предлагаха и промоции по ипотечни кредити, заяви Виолина Маринова.

С оглед на сегашната ситуация и на перспективата за овладяване на кризата, всяка банка ще преценява прецизно акцентите в своята политика по сегментиране на клиентската си база, така че да бъде максимално ефективна, коментира Маринова. Тя прогнозира, че едва ли банковият пазар ще се върне към кредитния бум от последните няколко години преди настъпването на кризата.

Според Маринова е не само неоправдано, но и рисковано противопоставянето на “българските банки” и “обществото”. Банките и обществото не са антиподи; напротив, в диалога, в изграждането на партньорство е ключът за преодоляването на опитите да се придаде отрицателната инерция на взаимоотношенията им, заяви Маринова.

Вирни се горе