"Лукойл" планирал електростанции у нас

"Лукойл" планирал електростанции у нас

“Лукойл” се интересува от строителството на вятърни електростанции, като се обсъжда възможността за разполагането им в регионите от стратегически интерес – България и Румъния.

Това съобщи президентът на руския петролен гигант Вагит Алекперов по време на лекция пред студенти в град Перм, цитиран от бизнес сайта “Финмаркет”.

Като приоритетни направления в момента се разглеждали хидро- и вятърната енергетика, както и слънчевата и геотермалната.

Надяваме се, че още през 2010 г. “Лукойл” може да стане първата руска енергийна компания, притежаваща вятърни електростанции, каза Алекперов.

По думите му един от първостепенните проекти за съвместна реализация може да се превърне Ейската вятърна електростанция в Краснодарски край.

В момента корпорацията проучва различни участъци за строителството на пилотна вятърна електростанция. Един от перспективните райони е крайбрежието на Каспийско море, в близост до град Лаган.

Освен това обаче се обсъжда възможността и за строеж на вятърни електростанции в България и Румъния.

В момента “Лукойл” разработва проект за създаване на мрежа от енергийно ефективни бензиностанции.

Първата подобна, снабдена с енергийна инсталация, която работи със слънчева енергия, ще бъде открита по време на инвестиционния форум в Сочи.

Поставянето на фотоелектрически модули на бензиностанциите ще позволи да се намалят обемите на закупувана електроенергия с 30%.

Вирни се горе