Лошите кредити в банките удариха 22%

Лошите кредити в банките удариха 22%

Лошите и преструктурираните кредити в банковата система продължават да се увеличават и в края на октомври стигнаха рекордните 9,02 млрд., показаха месечните данни на БНБ, цитирани от в. “Класа“. Като дял те вече са 22% от всички без овърдрафтите, при които се смята, че нямат просрочия. Според методологията на централната банка в показателя попадат както необслужвани експозиции (от над 91 до180 дни), загубата (над 180 дни), така и преструктурираните заеми. От началото на годината общата цифра е скочила с 1,49 млрд. лв. Октомври спрямо септември покачването отново е трицифрено – с 222 млн. лв., след като септември спрямо август ръстът бе 74 млн. лв. спрямо август. През юни и юли проблемните кредити растяха с около 340 млн. лв. месечно. По последни данни на БНБ към 30 септември делът само на лошите кредити е 14,45%.

Според изчисления на икономиста от “Отворено общество” Георги Ангелов, представени миналата седмица на семинар в Банско, този процент е равностоен на 7,95 млрд. лв. Реално от тях обаче едва 0,7 млрд. лв. са нетни лоши кредити, а останалите са изписани като обезценки, провизии и обезпечения. Експертът уточнява, че срещу тази сума банковата ни система разполага с регулативен капитал от 9,2 млрд. лв. Буфери срещу бъдещи необслужвани кредити според Ангелов могат да се търсят както по линия на собствения капитал (средствата на акционерите в банките), така и с привличането на нови средства или рекапитализирането на печалбата. Добрата новина е, че новото финансиране, което се отпуска у нас, е изцяло от местни депозити, което дава на системата независимост от чуждите финансови пазари.

Първенци по лоши и преструктурирани кредити отново са фирмите. Според данните на БНБ в края на октомври заемите за бизнеса в тази графа като дял са 23,4 на сто. Те растат със 173 млн. лв. за месец до 5,561 млрд. лв. При потребителските делът през октомври достигна 20%, а месечният ръст е едва 9 млн. до 1,518 млрд. Проблемните ипотечни кредити пък се увеличават с 33 млн. до 1,694 млрд. лв.

Според изпълнителния директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян необслужваните заеми ще продължат да нарастват, като достигнат своя пик в края на 2012 г. или началото на 2013 г. Основна причина за това е, че при корпоративния сектор се изисква повече време за достигане на тавана.

Според други банкови експерти за ръста на лошите заеми оказва влияние и твърде слабият ръст на новоотпуснатите кредити. Според статистиката за октомври банките са отпуснали 194,3 млн. лв., или с близо 30 млн. по-малко спрямо месечното увеличение на лошите и преструктурираните. В същото време продължават да растат депозитите, но с малко по-бавен темп. Влоговете на домакинствата са били 29,6 млрд. лв., или 13,1% повече от октомври 2010 г. при годишно нарастване от 13,5% през септември. Фирмите пък държат в банките 13,66 млрд. лв., или с 12,8% повече спрямо миналата година. През септември увеличението бе с 13,6%.

Вирни се горе