КЗК разреши на „Върба- Батанци“ да закупи „Горубсо- Мадан“

КЗК разреши на „Върба- Батанци“ да закупи „Горубсо- Мадан“

Сделката оказва влияние на пазара, но цените се определят от световните котировки и обединението не води до нарушения, смятат от комисията

С решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално беше сложен край на сагата около „Горубсо – Мадан“. Регулаторът разреши на „Върба – Батанци“ да придобие едноличен контрол върху предприятието.

Сделката цели запазването и развитието на рудодобива в Маданския рудоносен басейн, който е един от най-перспективните в страната, се казва в официалното съобщение на комисията.

Анализът показва, че сделката оказва въздействие върху пазарите на производство и продажба на оловен и цинков концентрат, както и на олово и цинк. В същото време обаче цените се определят на базата на международни котировки, а установените пазарни дялове в световен мащаб на участниците в концентрацията са незначителни, смятат от КЗК.

„На пазарите е налице свободна конкуренция, тъй като съществуват възможности за договаряне и доставка на необходимите количества концентрати за всеки производител на метал в България и по света, независимо от местонахождението на производителя на суровината“, се казва в официалното съобщение.

Вертикалните отношения на участниците в сделката пък нямат потенциала да ограничат доставката на концентрати от внос, което означава, че няма да доведат до нарушаване на конкуренцията между местните производители и вносители на метали.

Основната дейност на „Горубсо – Мадан“ е добив и преработка на оловно-цинкови руди, както и продажба на оловни и цинкови концентрати и минно строителство. През миналата година обаче то стана по-известно със скандалите, съпътстващи смяната на собствеността.

През пролетта на 2012 година Валентин Захариев прехвърли активите и задълженията на предприятието към Николай Вълканов, собственик на „Минстрой холдинг“ и бивш вицепрезидент на „Мултигруп“. Това стана след като Захариев не успя да покрие дълговете си и не изплати няколко заплати на служителите. Това предизвика масови протести на миньорите от региона.

Вирни се горе