Краставиците - единственият зеленчук, който изнасяме

Краставиците - единственият зеленчук, който изнасяме

Краставиците са единственият зеленчук, който България изнася, обявиха от Българската стопанска камара.

Вносът на домати, чушки и зеле е по – голям от износа, става ясно от сравнение на данни за износа и вноса на продуктите за последните пет години.

Балансът от износа и вноса на тези зеленчуци е по-скоро диагноза за липсата на българско производство или поставя стратегически въпроси, сочи анализът на Българската стопанска камара.

Само при краставиците имаме положителен външнотърговски баланс, както в стойност (щ.д.), така и в натура (тонове). За 2008 г. са внесени повече от 6 хиляди тона краставици на стойност повече от 5 милиона щ.д.

Основните доставчици са Турция, Гърция, Македония, Испания, Чехия и Холандия. Нямаме огледалните данни на Турция и Македония. Огледалната статистика е достъпна за Гърция, Испания, Чехия, Холандия. Устойчиви различия в българските цени при вноса и износните гръцки цени са в диапазона от 22 % до 36 % за тези пет години.

За 2008 гръцкият износ е с 74 % в щ.д. и 42% в тонове повече от внесените според българските данни краставици. За Испания разликите за същата година в щ.д. са 188 % и в тонове 77 %.

В краткосрочен план трябва максимално да се използват тарифните и нетарифните мерки на външнотърговската политика за защита на българските производители и потребители.

Специално внимание на изпълнителната власт и на браншовите структури трябва да бъде търговията със зеленчуци с Турция, Гърция, Македония и други държави със съществени различия на българските и техните външнотърговски данни, съветват от БСК.

Вирни се горе