Кръгла маса във връзка със зачестилите случаи на злоупотреби с болнични листове се проведе в Смолян

Кръгла маса във връзка със зачестилите случаи на злоупотреби с болнични листове се проведе в Смолян

Дискусията бе организирана от областния управител Недялко Славов по инициатива на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

“Проблема със зачестилите случаи на злоупотреби с болнични листове бе сериозно поставен от страна на работодателите в област Смолян, които потърсиха съдействието на областният управител и на днешната кръгла маса в присъствието на представители на болнични заведения, РЗОК, РЗИ, НОИ и други институции, предлагам всички заинтересовани страни да обсъдим проблема и потърсим начини за неговото решаване. Този проблем се оказва, не от днес или от вчера и е изключително сериозен.” Това каза при откриването на кръглата маса зам.-областният управител Тодор Бозуков. В работната среща взеха участие представители на “Арексим Инженеринг”, “Костал”, “Амер Спорт”, “Рубела” и други големи предприятия в областта.

"Кражбата на работно време ощетява икономиката и обществата повече отколкото обирите на банки и всичко останало. Не си даваме сметка колко е тежък размера на увреждане на средата от кражба на работно време, коментира собственика на "Арексим Инженеринг"ЕАД Кирил Асенов.

Ние сме приели, че една пета от болничните листове до пет дни са фалшиви, защото същия този човек го виждат, че си прави нещо вкъщи. Това носи около 65 хиляди лева загуби на година грубо. Кражбата първо е от работодателите, второ е от бюджета на обществото. Тези проблеми касаят цялата страна. Искахме да направим тази среща, за да разясним дълбочината на проблема и да потърсим някакви простички практически решения, посочи Асенов.

“Този проблем и подобни на него са неща, които би трябвало да се обсъждат много често, каза от своя страна Красимир Митев, изпълнителен директор на “Рубелла бюти”. Причините според нас са използваните несъвършенства в законодателството на България, което позволява това да се случва или на несъвестно изпълнение на служебните задължения от страна на опълномощените от държавата лица. Статистиката при нас е, че между 6 и 10 % от персонала перманентно е в болнични. Ние сме около 230 човека, но като отсъстват около 20 човека, които са пряко заети в производството и са разпределени в различни екипи, те могат да разстроят работата на 10 – 15 екипа и да попречат на 5 или 6 пъти повече хора, които идват да свършат нещо за деня. Това разстройва целия ритъм на работата, коментира Митев. Изтичат милиони бюджетни средства. До 2010 година не забелязвахме съществено движение в заболеваемостта на хората. След това данните показват ръст нагоре, обяви той и допълни, че през 2012, 2013, 2014 година в предприятието имат между 2 500 до 4 000 болнични дни в годината. Затова споменах, че това са между 6 и 8 % от целия обем работно време във фабриката. Ако приемем, че плащаме между 20 лв. средно сумата която се получава е между 50 и 60 хиляди лева годишно само в "Рубелла бюти”. Ако това са 1000 предприятия сумата отива на 60 милиона лева. Това е само по отношение на болничните.

“Аз съм баща на четири деца. Ние подкрепяме наши служителки, които са на път да станат майки и се радваме за тях, но ми е непонятно как още от първия ден на това иначе щастливо събитие се установява диагнозата тежка бременност, колежката изчезва за три години и като се върне ние сме я забравили. Да не говорим какво се случва с професионалните качества на тази жена. Практиката навсякъде по света е 4, 6, 8 месеца и обратно на работа”, каза Красимир Митев.

“Като директор на РЗИ искам да ви информирам, че дейността която ние имаме по отношение на актовете на временната неработоспособност са от два аспекта. От една страна, като РЗИ, която осъществява контрол. Нашата дейност е контролна и се изразява в това да извършваме проверки при лекуващите лекари и останалите органи, които издават актовете за временна нетрудоспособност каквито са ЛКК и ТЕЛК”, каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Проверките, които ние сме извършили по отношение на лекуващите лекари са за 2014 – 99, за 2015 – 85, за деветмесечието на 2016 – 29. Обжалванията, които сме получили – за 2014 – 44, за 2015 – 33, за 2016 – 28. Има спад на обжалванията на болничните листове. От работодателите през 2014 има два броя обжалвани болнични, 2015 – 5, 2016 – 6. Най-често обжалванията са от НОИ, коментира д-р Кубатева.

“Медицината не е математика. Всеки един случай е индивидуален. Лекарят е този който ще прецени как ще лекува даден пациент. Предлагаме ви в случаи в които имате съмнение да се отнасяте към Комисията по професионална етика на българския лекар. Ако един лекар реши да направи болничен лист, дори и да няма нужда от това, той има възможностите да го направи по най-перфектния начин, така че да не може никой да го оспори. Така че за мен и за РЗИ въпросът има морално – етичен характер. Считам също така че едни срещи със самите работници за изясняване както на здравословното им състояние и на подбудите, които ги водят до симулиране на болест могат да ви дадат информация, която да ви бъде полезна”, каза директорът на здравната инспекция.

Д-р Кузман Гелов, директор на РЗОК-Смолян обясни, че РЗОК няма задължения да се занимава с болнични листове. При проверките обикновено когато отиваме по сигнала изпратен от страна на работодатели нищо не намираме, защото всичко е изпипано точно, каза д-р Гелов. Проблемът наистина е сериозен, защото обхваща институции, работодатели, съсловия, но регионалните институции нямат тези правомощия да се борят с тези проблеми, посочи директорът на РЗОК.

На работната среща присъства и д-р Нина Сенкова – Секретар на Районна лекарска колегия – Смолян, която заяви, че на срещата било важно да присъства най-вече представител на джипитата, който може да каже какво се случва на първи етап, когато отиде пациента при него. “Аз ще говоря от позицията на лекар. Искам да взема отношение по твърдението, че болните фиктивно се приемат в болницата. Не може да се говори така. Ако вие имате пациенти, които са диабетици, на пръв поглед те изглеждат здрави, но тези болни страдат. За нас това са болни пациенти, но за вас те са здрави, затова за вас изглежда фиктивно приемане в болнични заведения. Не приемам да бъдете толкова критични към нашето лекарско съсловие, но разбирам, ще го приема от добрата страна, че вие искате вашите работници да бъдат здрави”, посочи д-р Сенкова.

В края на работната среща представителите на бизнеса и институциите се обединиха около предложенията, че са необходими промени в законодателството, обявиха се за премахване или намаляване на обезщетението, дължимо от работодатели през първит три дни от болничния лист и за упълномощаване на отговорните държавни структури за контролиране на болничните листове. Работодателите ще изготвят и предоставят информация, която да послужи пред НОИ и Българския лекарски съюз за анализ и предприемане на мерки. Предложенията от срещата ще бъдат писмено предоставени и на областният управител.

Вирни се горе