Колко струва рибата за празничната трапеза

Колко струва рибата за празничната трапеза

На 6 декември източноправославните християни почитат Свeти Николай Чудотворец. На празника се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца.

Заради свръхпроизводството на шарани тази година цената на рибата за Никулден ще бъде ниска, според Националната асоциация на рибопроизводителите. През последните три години цената на шарана упорито върви надолу, като друга причина за това е и повишеното търсене на вносни риби.

В търговските обекти в Смолян цената на сладковия шаран е 4,50 – 5.50 лв.за килограм. Добър вариант за Никулден като заместител на шарана е пъстървата, която се продава за 10 лв на килограм. Друг вид предпочитана риба след шарана е замразената скумрия. Цената и е от 4.20 лв. до 5.70 лв. за килограм неизчистена и 6.50-7.00 лв. за кило изчистена. Поскъпване напоследък се появява единствено при океанските риби като скумрия, сафрид и паламуд. Пангасиусът също е сред търсените риби, заради ниската цена – от 3.20 лв. за килограм до 4.50 лв. Една от скъпите риби сьомгата може да намерите в магазините в областният град на цена от 12.00 лв до 19.00 лв. за килограм филе.

И накрая една препоръка, годната за консумация риба трябва да бъде със запазена цялост, без видими наранявания по нея, люспите трябва да са гладки, блестящи, здраво прикрепени към кожата, очите трябва да са бляскави, слузта по рибата трябва да е прозрачна, да не е мътна и да е със специфична миризма, да няма неприятна миризма.

Вирни се горе