По-евтини парно и ток обеща енергийният регулатор преди изборите догодина

По-евтини парно и ток обеща енергийният регулатор преди изборите догодина

Всички очакваме условията и цените, които ще залегнат в договорите за доставка на природен газ от Русия. Това заяви председателят на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по време на открито заседание на регулатора.

По думите му, ако намалението на цената на природния газ с новите договори запази постигнатата редукция в цената от тази година, която беше около 10%, е много вероятно освен новите цени на синьото гориво, да поевтинее и парното от 1 януари следващата година.

Според Семерджиев, отпадането на посредниците, които засега стоят на пътя между „Газпром" и „Булгаргаз", също ще даде основание природният газ да се понижи още.

Председателят на енергийния регулатор заяви, че новата формула за ценообразуване, която ще залегне в договорите, няма съществено да се отличава от тази, която се прилага и в момента.

Това означава и вбъдеще движенията в цените на алтернативните горива (петрол и производните му) също да оказват сериозно влияние и върху цените на природния газ.

Компенсиране на рязко поскъпване би могло да се постигне, ако „Газпром" се съгласи закупените количества синьо гориво към дадения момент да бъдат изкупувани на по-ниски от пазарните цени, което в последствие да бъде компенсирано от „Булгаргаз" в следващ етап, когато българският доставчик ще трябва да плаща на „Газпром" цени над пазарните.

ДКЕВР вече е избрала членове на така наречения регулаторен одит, чиято задача ще бъде да следи ценовите равнища в енергийния сектор и самия пазар, като ще може да дава предложения за това как да бъдат регулирани определени цени.

Очаква се първият по-сериозен енергиен регулаторен одит да бъде извършен в трите комплекса на „Марица-Изток" – това са частните 1 и 3, които имат американски собственици, и държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2".

След одита може да се очаква намаляване на цените, по които Националната електрическа компания изкупува произведеното от тях електричеството, което от своя страна има потенциал да доведе до намаляване и на крайните цени за електроенергията.

Резултати от тези действия ще бъдат известни при определянето на цената за следващата регулаторен период, който е от 1 юли догодина. (Само дни преди парламентарните избори, на които ГЕРБ ще се бори за втори мандат – бел. авт.)

Странна метаморфоза е станала с мисленето на шефа на енергийния регулатор, който само преди по-малко от месец прогнозираше поскъпване на тока. Под натиска на енергийния министър Ангел Семерджиев бе принуден да обяснява как журналистите не го били разбрали.

Вирни се горе