Китайци с интерес към ски бизнеса на Amer Sports

Китайци с интерес към ски бизнеса на Amer Sports

Китайските компании продължават да разширяват международното си присъствие на пазарите, като купуват световни брандове. Най-новите им придобивки следват стремежа на правителството на най-голямата азиатска страна да разшири присъствието си в бизнеса със спортните стоки – от футбол до ски, както и навлизане в индустриите, които осигуряват оборудването за състезателите и за любителите. Припомняме, че Пекин ще организира Зимната олимпиада през 2022 година. Обикновено такова събитие дава тласък на продажбите на ски и сноубордове и на всякаква екипировка за зимни спортове. А китайската държава натрупа положителен опит в това отношение, тъй като летните олимпийски игри преди десет години бяха на нейна територия.

Anta Sports Products направи оферта за закупуването на един от най-големите производители на ски стоки в света, като предлага за придобивката 4.7 млрд. евро. Представители на финландската Amer Sports, която е собственик на марките Atomic и Salomon, потвърдиха информацията. Кандидатът е инвеститорска група, в която има още една китайска компания – FountainVest Partners. Anta Sports Products, която вече продава стоките за зимни спортове Descente в Китай, има водеща роля в консорциума. Съгласно условията в необвързващата оферта акционерите на базираната в Хелзинки Amer ще получат по 40 евро за една своя ценна книга. Кандидатите обмисляли варианта да платят в брой. От финландската компания уточняват, че не се водят преговори и все още не е взето решение по офертата.

За Amer Sports, която с пазарен дял 24% е най-големият производител на ски в света, предложението е отлична възможност и тя едва ли ще пропусне момента да се възползва от интереса към зимните спортове преди Олимпийските игри в Пекин. Компанията за спортни стоки е известна със своите брандове като Salomon, Wilson, Atomic, Arc’teryx, Mavic, Suunto и Precor и присъства на всички световни пазари. Финландците придобиха френската марка Salomon и други брандове през 2005 г. от дружеството Adidas-Salomon. Така тя допълни портфолиото им, в което бе и австрийският бранд Atomic, закупен от Amer десетина години по-рано. Мениджърите на Adidas не бяха доволни от бизнеса със ски оборудване, но оттогава спортните обувки на Salomon са хит на пазара.

Стремежът на китайската Anta е да разшири бизнеса си в чужбина и това тя ще постига с придобивания на добре познати марки в света.

Сделката безспорно ще има отклик и у нас. Фирмата “Amer Sports corporation” е собственик на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 година. “Амер Спортс България” ЕООД е едно от предприятията на “Амер Спортс”, произвеждащо ски за брандовете на компанията Atomic и Salomon, също както и за други клиенти, производители на оригинална екипировка. Във фабриката работят целогодишно около 570 души, като през силния летен сезон броят на персонала достига към 660 служители. Тя произвежда алпийски ски и ски за дълго бягане. Производството им е организирано в два завода на принципа на последователност на технологичните операции.

Вирни се горе