Кашкавалът поскъпна от януари с 1,42 лв. за кило

Кашкавалът поскъпна от януари с 1,42 лв. за кило

Кашкавалът „Витоша” е поскъпнал на едро от началото на януари досега с 1,42 лв. за килограм и вече се котира по борсите средно по 9,60 лв. килото. Това сочи статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). При кравето сирене за последните 10 месеца е инкасирано поскъпване от 1,10 лв.

От януари досега най-използваното брашно „тип 500” увеличи цената си на едро с 19 стотинки за кило и през първата седмица на ноември се предлагало по борсите средно за по 0,89 лв.

За същото време литър олио е поскъпнал на едро с 64 стотинки от 2,35 на 2,42 лв.

В сравнение с първия месец на годината яйцата са с 4 стотинки по-евтини по борсите, а килото шпеков салам – с 5 стотинки по-скъпо, сочи още статистиката.

Спрямо януари замразените пилета по борсите се продават средно с 31 стотинки по-скъпо, а телешките кренвирши се котират с 38 стотинки по-ниски цени.

Въпреки последните съобщения за очаквано поскъпване на захарта на международните пазари у нас за последните 10 месеца тя бележи спад от 6 стотинки за кило на едро.

Зрелият фасул на борсите спрямо януари е с 8 стотинки по-евтин на едро и вече се продава по 2,25 лв. за кило. Оризът е със 7 стотинки по-евтин в сравнение с първия месец на годината, а лещата е повишила цените си средно с 15 ст. за кило, сочи статистиката на ДКСБТ.

За последния месец червените чушки

поскъпнаха с 20 стотинки по тържищата в страната и вече за тях се искат средно по 1,39 лв./кг. При зелените чушки нарастването на цените е двойно по-малко – с 10 ст., и в първия петък на ноември те са се котирали по борсите по около 1,05 лв. При зелето цените са скочили с 2 ст., а при морковите има поевтиняване със същата сума.

Спрямо началото на годината ябълките са със 7 стотинки по-ниски цени на едро, а бананите с 3 ст. по-евтини. От зеленчуците единствено оранжерийните краставици са доста по-евтини в сравнение с януари. Цените им на едро сега са с около 59 стотинки по-ниски. Оранжерийните домати са с 11 ст. по-ниски цени на едро спрямо първия месец на годината, сочи още статистиката.

Вирни се горе