Как да управляваме бизнеса си в криза?

Как да управляваме бизнеса си в криза?

Кризата е момент, който застрашава значително функционирането на всяка една компания.

Това ясно се видя и през последните месеци, когато много компании напуснаха пазара по една или друга причина.

В същото време обаче кризите дават и големи възможности за развитие и заемане на пазарни позиции за момента, когато добрите дни за бизнеса отново настъпят.

Това на пръв поглед противоречие между опасност и възможност бе илюстрирано с едно изречение от професор Филип Котлър, който бе в България, за да изнесе семинар, организиран с медийното партньорство на Investor.bg.

Котлър цитира известна поговорка, която гласи следното: Когато бурята дойде, някои издигат стени, докато други строят мелници.

Професорът разграничи четири основни вида компании, всяка от които би следвало да преследва различен подход за преодоляване на трудностите, настъпили от промените в средата.

Причината за различния подход са различните слабости, които отделните компании показват, което пък води и до различни проблеми.

Първият вид компании са силните компании. Като такива Котлър определя онези фирми, които са стабилни финансово и имат силни конкурентни позиции.

Основната стратегия на такива дружества би следвало да бъде изкупуването на по-качествените конкуренти, което е съпроводено със силно увеличаване на маркетинговия бюджет.

Вирни се горе