Изненадващо високи цени на зарзавата

Изненадващо високи цени на зарзавата

Най-много поевтиняха захарта, олиото и брашното

Доста по-високи цени на повечето плодове и зеленчуци през първите 2 седмици на септември в сравнение със същия период на миналата година отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Не се оправдаха очакванията, че заради руското ембарго по-евтина продукция от Европа ще залее пазарите ни. По-скоро заради дъждовете реколтата е по-малко и с по-лошо качество, съобщава БНТ.Най-голямо поражение дъждовете нанесоха на доматите. Полските поскъпнаха с цели 45% в сравнение с миналата година, а заради недостига им много търсени са и оранжерийните. Те са с 20 на сто по-скъпи. Рекордьори по високи цени са и краставиците – полски и оранжерийни, както и зеленият пипер. Неслучайно любителите на шопската салата са неприятно изненадани, а не са доволни и от качеството.

Оказа се, че и специалистите са изненадани от голямото поскъпване на плодовете и зеленчуците. „Причината е, че нямаме достатъчно българска продукция. Търговците не са настроени за внос, тъй като по това време обикновено има достатъчно българска продукция и просто се получи един вакуум. Опасенията, че ще бъдем залети от европейска продукция не се случи“, обясни Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

„Нашето производство е недостатъчно и го внасяме от страни, където в момента цените се взривиха, защото руснаците се появиха на техните пазари и изкупуват големи количества. Това са Турция, Македония, които не са членки“, заяви Александър Йоцев от Съюза на търговците на храни.

Най-голямо е поскъпването на лимоните – 72%. Цената стана твърде кисела, надмина 8 лева за кг и надхвърли тази на пържолите. Причината е, че между 2-те реколти в Гърция и Турция има вакуум, който досега се запълваше от страни като Южна Африка. Но тази година Брюксел забрани вноса, за да не се внесат зарази. Така в момента купуваме лимони от Еквадор, пакетирани в Аржентина и цените стават космически.

Специалистите съветват до 15 дни да изчакаме и да не купуваме големи количества лимони. Дотогава се очаква внос на лимони от Турция и Гърция, където тази година реколтата е с 30% по-голяма от миналогодишната и цените рязко ще паднат.

При храните през този сезон по-скоро има поевтиняване. Най-голямо при захарта, олиото и брашното. Всъщност спадът в цените на олиото е от 2 години. Причините са изключително добрите реколти от слънчоглед. Очаква се олиото да продължи да поевтинява. Подобна е и със захарта, чийто цени на едро в момента са около 1.50 за кг.

Вирни се горе