Ипотечното кредитиране излезе от кризата

Ипотечното кредитиране излезе от кризата

Повечето показатели на ипотечното кредитиране се върнаха на нивата от преди кризата. При голяма част от офертите лихвените нива, процентът на финансиране и на монолитно, и на панелно строителство, съпътстващите такси и комисиони са на нивата от средата на 2008 г.

Това показват данните на Кредит център.

Ръстовете на новоотпуснатите ипотечни кредити спрямо началото на 2010 г. се стабилизират и надхвърлят 10%.

По-голямата сигурност, която търсят клиентите, е довела до по-честото и по-разумното ползване на застрахователни продукти, които дават допълнителна сигурност при покупката на жилище с кредит. Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната нарасна на 36 980 евро през април 2011 г.

„Фактор за това е не само пролетта и традиционното за сезона събуждане на активността на потребителите", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията. „Въпреки че макроикономическата среда се възстановява бавно и с колебливи стъпки, данните сочат недвусмислено осъзнатата роля на банките, а именно – че те могат да се превърнат в двигател на това възстановяване", допълни той.

„От началото на тази година пазарът на имоти бавно се стабилизира около нивата, достигнати в края на 2010 г. Въпреки някои очаквания обаче, че ще станем свидетели на поскъпване, за немалко от имотите имахме движение надолу с още някой и друг процент", смята още Тошев.

„Всичко това мотивира потребителите да предприемат решителни стъпки, за да материализират своя интерес и намерението си за покупка на жилище. Това се случва в момент, когато цените на жилищата са значително по-разумни, отколкото в периода на строителния бум, а същевременно други условия, като достъпът до финансиране и параметрите на кредитите, са сравними", допълни той.

Според изпълнителния директор на Кредит Център периодът на намалялото ипотечно кредитиране е бил по-скоро един епизод, отколкото трайна тенденция на финансовия пазар.

Данните на Кредит център показват, че съотношението според валутата на изтеглените ипотечни кредити през април е 95/5 в полза на еврото.

Средният размер на кредитите, изтеглени във Варна, е нараснал с близо 2000 евро спрямо предишния месец и през април е 33 053 евро спрямо 31 160 през март. Увеличение, макар и по-малко, има и в София, където през изминалия месец ипотечните заеми са средно по 44 138 евро при 43 778 за предходния. На обратния полюс – с понижение, са градовете Бургас и Пловдив.

Там през април изтеглените ипотечни кредити са съответно 25 980 и 24 850 евро, докато месец по-рано и в двата града размерът им е бил над 26 000.

Вирни се горе