ИПИ: Малките областни градове са с по-добри условия за правене на бизнес

ИПИ: Малките областни градове са с по-добри условия за правене на бизнес

Търговище се класира на първо място по условия за правене на бизнес сред областните градове, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), представено на пресконференция днес.

Индикаторите за подреждане на класацията са ниво на местните данъци, ниво на местните такси, регулиране на стопанската дейност на местно ниво, електронно управление, административни услуги и корупция в местната власт.

Търговище се представя отлично по показателите ниво на местни такси и корупция. На второ място в общата класация е Враца, която заема първо място по показателя предоставяне на административни услуги. Не толкова добрият резултат по отношение на местните такси отнема първото място на града в крайното класиране.

Габрово е първи по отношение на местните такси и електронното управление, но не дотам доброто представяне при корупцията и административните услуги е причината за крайното трето място.

Стара Загора се нарежда на последното 28-мо място след Смолян и Плевен. Проблемите на Стара Загора са в областта на административните услуги и местните данъци.

В общото класиране София е на 19-то място, като столицата е най-зле по отношение на административните услуги, като заема 26-то място в класацията по този показател. По отношение на корупцията София е на 23-то място в подреждането.

Пловдив е на 10-то място в класацията, като заема 2-ро място по индикатора местни данъци и 25-то място по индикатора електронно управление.

Добрич и Габрово са лидери в областта на електронното местно правителство.

Северна България се представя по-добре от Южна България. Най-добре се представя Северен централен район, а най-слабо – Югоизточният район. В Югоизточен район има високи нива на местните данъци и такси, както и високи нива на корупция.

Именно конкуренцията между общините е този естествен механизъм, който може да доведе до създаване на по-добра бизнес среда на местно ниво, заяви Петър Ганев от ИПИ.

Само 37% от анкетираните бизнесмени смятат, че общинските власти предприемат каквито и да е мерки срещу корупцията.

От ИПИ посочиха като незаконно администриране на „стационарен търговски обект”, като такава практика има в Русе, Монтана, Велико Търново, София и Кюстендил. Такъв е изводът и в изследване на Министерството на държавната администрация.

Препоръките на ИПИ са намаление на ставките на местните данъци и такси, премахване на незаконните режими, въвеждане на ясни правила при административните услуги и съкращаване на сроковете. Настоява се и за развитие на електронно взаимодействие между бизнеса (и гражданите) и администрацията. Препоръчват се и активни антикорупционни мерки.

При административните услуги най-големите проблеми са при издаването на строителни разрешителни, също така при промяна статута на земя.

В малките градове има случаи, когато бизнесмени са заявявали „За мен проблеми няма, когато искам да се свърши нещо, се обаждам на кмета”, като от ИПИ коментират, че това е корупция, но на местно ниво го осъзнават като шуробаджанащина.

Пълната класация:

1.Търговище 2.Враца 3.Габрово 4.Добрич 5.Разград 6.Силистра 7.Ловеч 8.Видин 9.Кърджали 10.Пловдив 11.Русе 12.Благоевград 13.Кюстендил 14.Перник 15.Шумен 16.Монтана 17.Ямбол 18.Хасково 19.Сливен 19.София 21.Пазарджик

  1. Бургас

  2. Велико Търново

  3. Варна

  4. Ботевград

  5. Плевен

  6. Смолян

  7. Стара Загора

Вирни се горе