Интересът към покупка на панелни апартаменти с кредит се завръща през март

Интересът към покупка на панелни апартаменти с кредит се завръща през март

Две нови тенденции на пазара на жилищни кредити в България през март очертават в месечния си анализ от консултантската компания Кредит Център.

Първата е свързана с ръст на покупките на панелни апартаменти с кредит. Ниските цени на панелните апартаменти привличат интереса на най-голямата активна група купувачи. Това са хората, които търсят да закупят двустайни жилища на цена между 35 хил. и 45 хил. евро.

През последните два месеца се подобриха и условията, при които банките кредитират покупките на панелни апартаменти. Финансирането на такива сделки най-често става на 70 до 75% от стойността им, което означава, че кредитите се движат между 25 хил. и 30 хил. евро. При срок на кредитите от 20 години купувачите ще плащат месечна вноска между 400 и 500 лева – приемлив разход за семействата със средни за големите градове доходи.

В повечето случаи клиентите, които искат да закупят такова жилище, живеят под наем и плащат наеми от същия порядък. Възможността да се сдобият със собствено жилище, плащайки същите месечни вноски като месечния наем, ги мотивира да пристъпят към сделка, обясняват от компанията.

Ниските цени на имотите са довели до още една нова за пазара тенденция – появата на клиенти, които искат 100% финансиране на сделката с недвижим имот. Желанието да направят изгодна сделка на качествено жилище на добра цена в момента повишава активността и на хора, които не са готови за такава сделка. Това най-често са хора с добри и стабилни доходи, но без спестени собствени средства, с които да поемат необходимото самоучастие и другите разходи, съпътстващи тегленето на кредит и покупката на имот.

Днес финансирането на 100% от сделката е невъзможно, освен ако клиентите нямат второ жилище, което да ипотекират, а допълването на липсващите средства с потребителски кредит или заеми от приятели и роднини невинаги е добро решение. При анализ на лошите кредити от компанията посочват, че по-голямата част от тях се дължат именно на теглене на максималните размери кредити или допълнителното теглене на един или два потребителски кредита освен ипотечния. Дори при ниски цени не трябва да се прави сделка на всяка цена, защото такива покупки крият много бъдещи рискове и в голямата си част завършват като лоши кредити, предупреждават консултантите.

През март търсенето на жилищни кредити у нас продължава да бъде устойчиво и запитванията за нови кредити са се увеличили с 6% спрямо предходния месец, отчитат от компанията.

През месеца лихвените проценти продължиха да падат в рамките на различни промоционални предложения. Продуктите, разработени специално за кризата с фиксирана лихва през първата година, набраха сила и популярност, като активизираха интереса на потребителите, според които високите лихви са били основна причина за отлагане на сделка.

Високата активност на купувачите води до повишение на средния размер на кредитите в края на първото тримесечие на годината. Цифрата надхвърля 40 хил. евро при данни за предходния февруари от малко над 38 хил. Причините са основно в по-високите обеми и активизирането на покупките с инвестиционна цел, които традиционно се извършват от по-платежоспособни клиенти.

Съотношението между еврото и лева отново е изцяло в полза на европейската валута, където кредитирането се извършва на много по-добри условия. Данните сочат, че през март съотношението е 93 на 7.

Вирни се горе