Какво ново на кредитния пазар

Какво ново на кредитния пазар

Ще продължи плавният спад на лихвите и по кредити, и депозити, като през есента могат да се очакват нови по-привлекателни оферти за кредити от страна на банковите институции, коментират пред БТА кредитни консултанти и финансови анализатори.

Най-активен от началото на годината е пазарът на ипотечното кредитиране

както по отношение на търсене от страна клиентите, така и по отношение намаление на лихвите, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на фирма за кредитни консултации.

От началото на годината спадът на лихвите по кредитите е около 1%, посочи той. Въпреки това като цяло хората продължават да са предпазливи и теглят кредит основно за покупка на собствен дом.

В края на миналата година средните нива на лихвите по ипотечните кредити са се движели в рамките на 7 – 7,5% при кредити в евро, а в момента лихвите по тези кредити са в рамките на 6,5 – 7%.

Спадът е по-голям при левовите кредити, където от 7,5 – 8% лихвите са паднали до 6,5 – 7%.

Продължават промоционалните оферти на банките дори и през летните месеци – нещо, което преди не се е случвало. В момента има промоции за ипотечни кредити с лихви от 6,25 – 6,75%, което е ниво доста близко и дори под нивата на лихвите преди кризата, посочи той.

Тихомир Тошев очаква, че тази тенденция ще продължи.

В края на годината са обикновено и най-атрактивните предложения на банките,

защото тогава и хората са най-активни в търсенето на кредитиране, коментира експертът.

Ето защо очаквам, че през есента офертите на банките ще са още по-добри не само по отношение на лихвите, но и при другите съпътстващи параметри на кредитите – такси и комисионни, казва консултантът.

Според Тошев причина за продължаване спада на лихвите е, че банките са свръхликвидни и трябва да намерят начин да предложат кредити на пазара, които ще предизвикат интерес.

От друга страна цената на ресурса намалява – от началото на годината лихвите по депозитите са спаднали с около 1,5 до 2 процентни пункта до средни нива от порядъка на 3,5 – 4,5% за депозити в евро и 4,5 – 5,5% за депозити в лева, обяснява Тошев.

По думите му спадът на лихвите и по депозитите, и по кредитите е положителен процес, защото би трябвало да стимулира хората да потребяват повече, да влагат средства в бизнес, който би им носил по-голяма доходност и това да доведе до откриване на нови работни места.

Най-често теглените в момента ипотечни кредити са между 10 и 30 хил. евро за срок между 20 и 25 години. Най-често между 60 и 80% от стойността на имота се покрива от кредита, коментира Тошев.

Той отбелязва, че по-голяма част от хората предпочитат да не задлъжняват много и при покупката на имот една част от сумата е техни спестени собствени средства, а по-малка част теглят като кредит.

Над 80% от хората, които теглят ипотечен кредит, използват средствата за покупка на първо жилище, сочат данните на кредитните консултанти.

Най-многобройни са кредитополучателите на възраст между 25 и 35 години,

хора със стабилна работа като средният доход на домакинство, теглещо кредит, е около 1 800 лв.

Около 20% от теглещите в момента кредити си купуват по-голямо жилище и продават по-малкото с цел да повишат стандарта си.

Почти отсъстват покупки на жилища с кредит с цел инвестиция и отдаване под наем, основните купувачи са тези, които купуват жилище, за да живеят в него, коментира още Тошев.

Данните от последните шест месеца показват, че има задържане на цените на имотите, коментира още той.

Все пак от началото на годината е отчетен спад от 2 до 5% за различните типове имоти, а подобен спад може би ще има и през второто полугодие, прогнозира той.

Пазарът все още предлага добър избор и може да се намери имот, който да е с добро разположение и качество на строителството и на добра цена. Затова очаквам, че през второто полугодие ще има лек ръст на сделките с имоти и тегленето на ипотечни кредити, но ръстът ще е не повече от 5%, прогнозира Тошев.

Иван Стойков, старши анализатор в интернет сайт за финансови консултации, коментира, че за разлика от спада на лихвените нива при ипотечните кредити при потребителските кредити има застой.

Тези кредити остават встрани от полезрението на банките и при тях почти липсват промоционални оферти, казва Стойков.

Вирни се горе