Икономисти: Забравете за по-високи заплати и пенсии

Икономисти: Забравете за по-високи заплати и пенсии

Според икономисти, обявената от социалния министър Тотю Младенов възможност за ръст на пенсиите и минималната заплата от средата на годината е нереалистична и в разрез с финансовото състояние на държавата. Ако това се случи, предизборно и популистки, може да “взриви” бюджета, коментира пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

По думите му ръст на пенсиите и заплатите не е възможен при настоящата икономическа обстановка и даже говоренето по тази тема е опасно. „Неща, които се пускат в общественото пространство, създават някакви очаквания, а пък накрая няма как да се случат от чисто финансова гледна точка, могат да се случат само с тотално издънване на бюджета", заяви Ганев.

Той предупреди, че ако това все пак стане, дефицитът ще премине границата от 3% и ще последват санкции от страна на европейските институции. Петър Ганев заяви, че така ще изгоним и инвеститорите от България. „А няма как да разчитаме само на износа, очевидно и потреблението няма да ни издърпа нагоре", подчерта икономистът.

Вирни се горе