IKEA идва в София през 2011 г.

IKEA идва в София през 2011 г.

Първият магазин на IKEA в България, ще бъде открит през 2011 г. и ще се намира на кръстовището на Околовръстния път и Бистришко шосе в София.

Тази информация вече е официална и е публикувана във финансовия отчет на компанията, която ще въведе световната фирма у нас – “Хаус маркет България”. Тя е собственост на гръцката Fourlis Group, която притежава франчайзинговите права да управлява шведската верига за мебели и обзавеждане в страната.

Седмичникът “Капитал” съобщава, че в момента се извършва техническото проектиране и то трябва да завърши през следващите месеци. След това предстои да се внесат документите за получаване на разрешително за строеж.

Въпросът е твърде актуален, тъй като почти всеки ден автомобилите с български номера на паркинга на магазина на IKEA в Солун са 35-40%, отбелязва „Капитал".

Теренът, на който ще бъде построен първият магазин, е около 60 дка,, земята е купена за около 13.2 млн. евро. Търговската площ на магазина ще е близо 29 хил. кв. м, към него ще има паркинг на две нива – подземно и външно за около 1500 автомобила.

За проекта има осигурено финансиране. В средата на миналата година “Хаус маркет” е получила кредитна линия от 16 млн. евро от EFG Private Bank в Люксембург. Осигурените земя и финансови средства премахват най-големите пречки пред навлизането на веригата в страната. Направени са и някои следващи стъпки – избрана е гръцка компания, която ще управлява строителството, планират се обученията за екипа.

“Нашата цел е да станем най-посещаваният магазин за продажби на дребно в България и това, заедно със силната търговска марка на IKEA да ни доведе до 2.2 млн. посетители до 2015 г.”, се казва във финансовия отчет на “Хаус маркет”.

“Капитал” предлага сравнение – клиентите на един от най-оборотните магазини в София, този на Metro на Цариградско шосе, са около1.5 млн. на година. В мола “Сити център София”, където има стотина магазини с търговска площ от около 22 хил. кв. м през 2007 г., са имали 7 млн. посетители.

Първоначалните планове били да бъдат изградени два магазина в страната, единият – в близост до Варна и Бургас, но заради кризата засега фокусът се насочва предимно към софийския обект. Другата промяна е забавянето – вместо да бъде открит през 2010 г., софийският магазин едва тогава ще бъде започнат.

Имало и местен проблем – изграждането на околовръстния път на София.

Макар и с леко закъснение влизането на IKEA в България ще повлияе сериозно на търговията с мебели и домашно обзавеждане. Още преди година финансовият директор на Fourlis Георгиос Алевизос съобщил за “Капитал”, че цените на стоките в българските магазини ще са по-ниски от тези в Гърция, а асортиментът ще е аналогичен.

Ценовата политика ще е съобразена с това, че в България доходите са по-ниски от тези в Гърция. Подобно агресивно поведение неминуемо ще увеличи конкуренцията за другите търговци, които работят на българския пазар.

IKEA в България ще окаже въздействие и на още нещо – трафика към Гърция. Или поне на онези автомобили, които в момента се трупат на паркинга на търговския обект в Солун, завършва публикацията на „Капитал".

Вирни се горе