Храните на едро са поскъпнали с 3,5% през февруари

Храните на едро са поскъпнали с 3,5% през февруари

Анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец февруари 2010 г. показва, че хранителните стоки на едро са поскъпнали с 3,5%.

През февруари спрямо януари е регистриран спад на цените на фасула (1.3%), ориза (2.9%) и млечните произведения (1-1.7%). Наблюдава се средномесечно поевтиняване на кренвиршите (1.4%), шпековия салам (1.5%) и пилето (1.9%). Леко поскъпване е отчетено при малотрайните колбаси (1%), а с минимални отклонения в диапазона ±0.3-0.4% са цените на скумрията и каймата. През анализирания месец цените на захарта и яйцата са без промяна. С изключение на кренвиршите, цените на всички останали хранителни стоки през февруари 2010 г. са по-ниски спрямо същия месец на миналата година.

Цените на всички зеленчуци, предмет на този анализ, през февруари са по-високи в сравнение с предходния месец. Най-голямо средномесечно поскъпване е регистрирано при оранжерийните домати (23.5%) и краставиците (20.6%). Цената на зелето е с 21.3% по-висока спрямо януари, а в диапазона 2 – 4% е поскъпването на картофите и чесъна. От плодовете през месеца най-много са поскъпнали мандарините (16.1%). Слаб ръст е отчетен при цената на лимоните (3.2%). През февруари в сравнение с предходния месец се наблюдава спад на цените на портокалите (5%) и незначително поевтиняване с около 1% при бананите. (фиг.2)

Вирни се горе