Хотелиерите дават най-ниски заплати

Хотелиерите дават най-ниски заплати

Хотелиерите у нас дават най-ниските работни заплати. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), на които се позовава money.bg

Средното работно възнаграждение в този сектор е 432 лева.

Oт данните на НСИ става ясно, че средната месечна работна заплата за януари е 663 лв., за февруари – 633 лв., и за март 2011 г. – 689 лева. През първото тримесечие на тази година средното месечно възнаграждение нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. с 0.3% до 671 лева.

Най-висока средна работна заплата през първите три месеца на 2011 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" – 1 453 лв., “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 407 и „Финансови и застрахователни дейности" – 1 303 лв.

Обратно, сред най-ниско платените са наетите лица в „Административни и спомагателни дейности" – 435 и „Селско, горско и рибно стопанство" – 483 лева.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март намаляват с 1.3 хил., или с 0.1% спрямо края на декември 2010 г., като достигат 2.15 милиона.

Най-голямо намаление има в секторите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" – с 3.9%, „Строителство" – с 3.7%, и „Преработваща промишленост" – с 2.6%.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на миналата година най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се наблюдава в „Операции с недвижими имоти" – с 19.0%, и в „Селско, горско и рибно стопанство" – с 9.7%.

Вирни се горе