Хлябът няма да поскъпва

Хлябът няма да поскъпва

Няма да има повишение на цените на хляба, каза Георги Попов – председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България” в интервю за Фокус.

По думите му се наблюдава стабилизиране на ценовите равнища на хлебните изделия през последните няколко месеца. Според Попов основният проблем в бранша е, че повечето фирми работят в сивата икономика.

В област Добрич има дъмпингово сваляне на цените, което е породено от факта, че част от производителите на хляб, за да поддържат такава ниска цена, не плащат осигуровки и няма яснота на произхода на суровините, коментира той.

Нашата цел е не да водим единична борба, а да създадем среда, в която всеки да работи нормално и да има една нормална конкуренция между фирмите. Подали сме сигнали до Националната агенция за приходите за това каква е ситуацията със сивата икономика в бранша. По тяхна молба сме дали препоръки какво може да се направи, заяви председателят на „Хляб за България”.

Той посочи, че когато се ликвидира търговската конкуренция в даден регион, надценката на хляба в магазина става драстично висока.

Търговските вериги, независимо от всичките си удобства, оказват пагубно влияние върху конкуренцията поради простата причина, че те ликвидират възможността за реализация на стоките на много места. Хлебопроизводителите стават зависими от това какви условия ще предостави търговската верига, обясни Попов.

Вирни се горе