Хляб в чаша вода показва има ли оцветители

Хляб в чаша вода показва има ли оцветители

Най-лесният начин да се провери дали хлябът съдържа утайка от кафе, карамел или други оцветители, е да се сложи филия в чаша с вода. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на “Добруджански хляб” АД Енчо Малев, цитиран от БТА. По думите му, ако хлябът е приготвен извън стандартите, водата ще се оцвети.

Коментарът на директора бе по повод оповестените преди дни резултати от изследване от асоциацията “Активни потребители” на 12 марки диетичен хляб, сред които е посочен и продукта “Вита Силует” на хлебозавода в Добрич. Резултатите показали, че обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на изследваните марки са по-ниски от реално установените. Занижено било и съдържанието на фибри не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Освен това най-високо съдържание на захари в теста е било установено в хляб с наименование „за диабетици”.

По думите на Енчо Малев, има разминаване между записаното съдържание на фибри от 12.03 на сто на етикета на хляб от серията “Вита” и установеното от асоциацията равнище от 3.18 на сто поради използването на различни методики. Според него в етикета е отчетено общото съдържание на разтворими и неразтворими фибри, а от асоциацията са измерили само съдържанието на целулоза, като част от неразтворимите влакнини. Малев уточни, че проби от хляб “Вита” са изследвани в сертифицирана лаборатория на Националния център по опазване на общественото здраве и високото съдържание на фибри се потвърждава.

Преди дни и от друг засегнат хлебопроизводител – “Нилана”, опровергаха резултатите от изследването на “Активни потребители”.

Истинският пълнозърнест хляб не пружинира при натиск, а този, при който са използвани оцветители, прилича на дунапрен, поясни диетологът Галя Вутова от диагностично-консултативния център “Св. Лука” в София.

Вирни се горе