Хляб и цигари най-евтини у нас

Хляб и цигари най-евтини у нас

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки сред страните в ЕС са най-високи в Дания и най-ниски в Полша. България е третата най-евтина страна, като пред нас е Румъния. Това сочи проучване на статистическата служба на Европейския съюз, Евростат. В Дания цената на храната е с 39 на сто по-висока от средните в съюза, а в България – 32 на сто под средната (тоест цените у нас са равни на 62% от средноевропейските). В проучването са взети предвид цените на около 500 хранителни продукти и безалкохолни напитки. Цената на хляба в България обаче е най-ниска. Алкохолът у нас е по-скъп само от Румъния, докато цигарите отново са най-евтини спрямо всички държави в ЕС.

След Дания най-скъпо е прехранването в Ирландия – 29 на сто над средното в Европейския съюз, Финландия – 20 на сто и Люксембург – 17 на сто. Цената на цигарите са най-високи в Ирландия – 2.17 пъти от средното в Европа. Алкохолът пък е най-скъп във Швеция – 1.7 на сто над средното.

От страните извън ЕС по-евтини са храните на Балканския полуостров и съвсем резонно по-високи на Скандинавите и Швейцария. Най-малко струват цигарите в Сърбия – 30 на сто от средната цена в ЕС.

Вирни се горе