Хампарцумян: Банковата система е стабилна

Хампарцумян: Банковата система е стабилна

Няма икономическа логика банките с гръцко участие у нас да изтеглят капиталите си от България, заяви пред журналисти Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки у нас. Той бе категоричен, че инвеститорите трябва да следят ситуацията, но към момента няма повод за притеснение за депозитите им в такива банки,цитиран от Дарик.

Рейтинговите агенции „Фич" и „Мудис" предупредиха преди дни, че банковата система на България може да пострада заради проблемите в съседна Гърция. След като финансовото министерство и БНБ отхвърлиха подобна възможност, сега и частният сектор заяви, че не вижда опасност. „Не виждам икономически рационален елемент гръцките банки да си изтеглят рязко капиталите от България", каза Хампарцумян.

Банкерът заяви, че хората, които имат депозити в банки с гръцко участие, нямат повод за притеснение. „Банковата система е стабилна. Тук по-скоро конкуренцията между банките е на качеството на услугата, и удовлетворението на клиентите от тази услуга, отколкото стабилността, защото там има чисто регулатвни защити, които са нормалните размери на депозитите в България не би трябвало да са проблем", категоричен бе Хампарцумян.

Около 30 на сто от банкови пазар у нас се държи от финансови институции, чийто банки-майки са в Гърция.

Вирни се горе