"Гражданската отговорност" поскъпва с до 10 % до края на 2011 г.

"Гражданската отговорност" поскъпва с до 10 % до края на 2011 г.

Цената на “Гражданската отговорност” ще скочи поне с 5-10% до края на 2011 г., прогнозира в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на застрахователите в България Орлин Пенев.

По думите му застрахователите ще продължат да предлагат промоционални пакети на задължителната полица в комбинация с Автокаско, защото към тях има по-голям интерес. От няколко месеца насам обхватът на „Гражданската отговорност" е около 75%, което е значително под минималния задължителен праг.

Новият налог от 2% върху застрахователните премии ще има минимален ефект върху потребителя, смята Пенев.

“Аз не мисля, че този данък ще окаже някакво съществено влияние върху застраховките, тъй като средната премия по „Гражданска отговорност” е от порядъка на 200 лева, това на практика означава, увеличение за потребителя с 4 лева, което не смятам, че е съществено", коментира Пенев.

15% от автомобилите се движат без „Гражданска отговорност". Заради това Европейската комисия може да върне задължението българските автомобили да пътуват в чужбина със Зелена карта. „Това ще вдигне рязко цената. Зелената карта преди за 15 дни струваше около 65 евро. Т.е. тази цена ще се върне. Сега годишната полица струва около 100 евро", категоричен бе застрахователят.

На въпрос дали може да се очаква увеличение на цената на задължителната полица до края на годината, Пенев отговори: „Сигурно ще се увеличи. Поне с 5% или 10% ще има увеличение до края на годината".

Автомобилното застраховане е около 72% от общозастрахователния пазар у нас.

Вирни се горе