Горивата потапят икономиката, поскъпват хляб и услуги

Горивата потапят икономиката, поскъпват хляб и услуги

Шоковото увеличение на цените на горивата ще удари икономиката и ще доведе до поскъпване на прeвозите, услугите, храните. От асоциациите на превозвачите, хлебопроизводителите, зърнопроизводителите и туроператорите обявиха, че вдигането на цените е неизбежно, съобщава “СЕГА”. В неделя в 17 града у нас отново ще има протести срещу поскъпването на горивата.

В понеделник цените на горивата отбелязаха абсолютен рекорд за последните 5 години, а в близките дни се очаква ново поскъпване. Така дизелът по бензиностанциите стигна 2.71 лв. за литър, а бензинът – 2.62 лв.

Според “Лукойл”, това се дължи основно на скока на цените на петрола на световните пазари, но и на водената у нас данъчна политика. За малко повече от година цените на горивата в международан план са скочили с почти 30 процента. У нас поскъпвънето при дизела е 16 на сто, а при бензина – 13 процента.

Според председателя на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски поскъпването на автобусните билети ще е факт още през този месец, макар цените вече да бяха увеличени от началото на февруари. “Вероятно увеличението ще бъде средно с 1-1.50 лв. в зависимост от дестинацията за превоз”, каза Столарски пред “СЕГА”.

Повишение на цените очакват и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Към момента обаче нямало подобни индикации и от никоя авиокомпания не са предупредили за промяна в цената на самолетните билети.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева заяви, че вече е настъпила видима паника сред колегите й заради нарасналите разходи. Според шефа Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов новите цени на горивата ще доведат до поскъпване на торовете, а оттам и на продукцията като цяло.

Управляващите този път не бързат с лансирането на мерки, с които да се опитат да повлияят върху пазара на горивата. “Този въпрос до момента не е обсъждан, но вероятно ще бъде поставен следващата седмица на заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ”, коментира пред “Сега” председателят на парламентарната група Красимир Велчев.

Миналата година, след като започнаха протестите, при по-ниски цени на горивата, правителството счете за нужно да се договори с “Лукойл Нефтохим Бургас” за налагане на едномесечен мораториум върху цените им и предвиди още няколко мерки, които не бяха приложени, с изключение на отложеното смесване на бензина и дизела с биосъставки.

Миналата година комисията за защита на конкуренцията направи секторен анализ на търговията с горива и образува две производства – за разследване на евентуална съгласувана практика при определяне на цените на едро от 4 дружества – “ЛУКойл България”, “Ромпетрол България”, “Нафтекс Петрол” и “ОМВ България”, и за политиката на “ЛУКойл България” по предоставяне на отстъпки и фиксиране на минимални препродажни цени, за които има съмнение, че нарушават конкуренцията. Вчера от КЗК заявиха, че производствата не са приключили и няма яснота кога ще се случи това.

Вирни се горе