Фонд „Земеделие” предоставя на животновъдите 10 млн. лева кредит

Фонд „Земеделие” предоставя на животновъдите 10 млн. лева кредит

Финансовата помощ ще получат 1 118 земеделски производители, които отглеждат крави, биволици, овце и кози-майки. Фонд „Земеделие” превежда поетапно средствата по банковите сметки на животновъдите, а крайният срок за изплащането им е 20 декември 2012г. До момента са изплатени над 2 млн. лв. на 200 кандидати, а в кратък срок ще бъдат преведени още близо 3 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Приемът на заявления за кредит започна на 5 ноември и бе преустановен на 19 ноември, след като одобреният финансов ресурс по схемата – 10 млн. лева – бе достигнат.

Средствата се предоставят на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които към датата на кандидатстване са отглеждали не по-малко от: 10 броя крави и/или 5 броя биволици, и/или 50 броя овце-майки, и/или 50 броя кози-майки.

Животновъдите получават до 210 лв. за крава и биволица и до 35 лв. за овца и коза-майка. Годишният лихвен процент по кредита е 6%. Задължение на земеделските производители е да запазят минимум 70% от броя на животните, за които са били кредитирани, до 30 април 2013г. Срокът за възстановяване на кредита е 29 ноември 2013 г.

Вирни се горе