Фонд "Земеделие" дава 15 млн. лв. за кредити на стопаните

Фонд "Земеделие" дава 15 млн. лв. за кредити на стопаните

Държавен фонд “Земеделие” (DFZ.bg) отпуска 15 млн. лв. на зърнопроизводителите по повод предстоящата сеитбена кампания. Парите ще бъдат предоставяни под формата на целеви кредити за закупуване на семена и торове.

Средствата, предвидени за покупка на минерални торове, са 9 млн. лв. За семена са отделени 6 млн. лв., съобщиха от фонда.

На декар сумата е 6 лв. за торовете и за семената. Максималният размер на помощта, която един земеделски стопанин може да получи за една календарна година, е 130 хил. лв.

Целевият кредит трябва да бъде върнат до 1 октомври 2010 г. Годишната лихва е 3%.

Договарянето на помощите е предвидено от 10 септември до 13 ноември. Изплащането на средствата трябва да приключи до 15 декември. От фонда припомнят, че Управителният съвет е одобрил разпределението на парите за субсидиране на производителите на ориз на базата подадени в областните поделения заявления.

Средствата за ползване на поливна вода за оризовите насаждения за реколта 2009 е 2,30 лв. на декар. Общата сума, предвидена от бюджета на фонда по това направление, е 188 хил. лв. Крайната дата за договаряне е 30 септември.

Изплащането на субсидиите ще приключи до 15 декември.

Производителите на биволско, овче и козе мляко, ще получат субсидиите си за април. За да бъдат удовлетворени всички заявки на фермери, са отделени 12 038 490 лв.

Вирни се горе