Финансисти: Спестявайте в левове, щом харчите и печелите в тази валута

Финансисти: Спестявайте в левове, щом харчите и печелите в тази валута

По-добре е българинът да спестява парите си в левове, тъй като печели и харчи в тази валута. Около тази позиция се обединиха финансистите Емил Хърсев, Владимир Каролев и банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Влоговете в евро няма да се обезценят рязко, тъй като единната валута ще оцелее при всички положения, успокоиха те. Според Хърсев дори физически е невъзможно еврото да спре да съществува. Ще има по-скоро план, който ще позволи умерено печатане на пари и умерена инфлация – до 10%. Каролев от своя страна подкрепи мнението на Саркози и Меркел, че е дошло времето на реалността за европееца. Той припомни думите и към южните страни, че “трябва да работите повече и по-малко да почивате, за да имате повече средства”. Не може като в Гърция да имат 16 заплати, средна пенсия като германската и ранно пенсиониране – такава система не може да издържи, категоричен бе финансистът. Той допълни още, че българската производителност е 40% по-ниска от средната за еврозоната, но въпреки това у нас има много привилегии в някои сектори, тъй като никъде в Европа военни и полицаи не се пенсионират на 45 години.

На въпрос за новия фискален съюз, който се коментира като алтернатива на еврозоната, експертите направиха предпазливи коментари. Според Левон Хампарцумян все още никой не знае какъв точно ще е новият фискален съюз, за който се заговори от силните в ЕС. Посоката е по-висока степен на интеграция, финансов и бюджетен контрол, включване на повече държави с повече отговорности, обясни той. Печатането на пари не е адекватно решение на проблемите с европейската дългова криза, а и трудно би се реализирало. Единствената държава с привилегията да печата пари без никакъв контрол са САЩ, тъй като повечето долари са извън страната. И когато американските власти решат да слязат в мазето и да направят повече долари, всички ние плащаме за това, категоричен бе той. И тримата експерти дадоха за пример конференция на най-големите световни финансисти, които са били категорични, че еврото ще оцелее. Вероятността това да не стане е била оценена на 10-15%. Т.е. планът е еврото да бъде спасено на всяка цена. Това е единственият вариант, обединиха се нашите експерти.

Вирни се горе