Фермери от Смолянско искат обезщетение за щети от нодуларния дерматит

Фермери от Смолянско искат обезщетение за щети от нодуларния дерматит

Единадесет фермери от област Смолян, чиито стада бяха унищожени заради огнища на нодуларен дерматит, кандидатстват за компенсиране и от ДФ „Земеделие”, съобщи Денислав Костов, директор на Областната дирекция на ДФЗ. Освен изплатените обезщетения от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), стопаните със засегнати от заразата ферми могат да бъдат компенсирани и от ДФЗ, за което трябва да подадат заявление за държавната помощ.

Фермерите, чиито стада попаднаха в огнища на заразата, трябва да информират своевременно Фонда за намалението на стадата, ако получават подпомагания чрез директни плащания или фермите са включени в проекти по други програми, казва още Денислав Костов. Информацията за настъпилите форсмажорни обстоятелства в стопанствата е необходима като стъпка, за да се избегнат санкции в случаите на проекти, обвързани с общия брой на отглежданите животни.

Размера на помощта от ДФЗ за собствениците на умъртвените стада е в зависимост от това дали животните са били под селекционен контрол. Максималната предвидена сума е 900 лв. за едри преживни животни над 24 месеца, отглеждани под селекционен контрол. За фермите без селекционен контрол ще се изпаща по 350 лв. за едро преживно животно над 2-годишна възраст.

Стопаните с унищожени стада, чиито ферми са част от проекти по мерки за развитие на селските райони, трябва да уведомят в 15- дневен срок ДФЗ за настъпилата епизоотична ситуация. За да не получат санкции по проектите, фермерите са длъжни да възстановят до края на стопанската година първоначалния брой на животните. Все още не са обезщетени всички собственици на стада от страна на БАБХ в региона. Последните документи са били внесени миналата седмица в агенцията и се чака одобрението на средствата.

Вирни се горе