ЕВН ще извърши извънреден отчет на електромерите на небитовите клиенти, които излизат на свободния пазар

ЕВН ще извърши извънреден отчет на електромерите на небитовите клиенти, които излизат на свободния пазар

Електроразпределение Юг ще извърши извънреден отчет на електромерите на небитовите клиенти, които излизат на свободния пазар от 1 октомври 2020 г.

Във връзка с прехода към либерализация се налага промяна на датата на отчет, както и сроковете за плащане на консумираната електроенергия, които отново ще бъдат посочвани във фактурите

Електроразпределение Юг (част от EVN) ще извърши извънреден отчет към 30 септември 2020 г. на електромерите на небитовите клиенти в Югоизточна България, които излизат на свободния пазар от 1 октомври 2020 г. Това се предвижда в разписаните нормативни документи с оглед либерализирането на електроенергийния пазар в България. Това е стандартен процес за всеки клиент, който сменя доставчика си на електроенергия, тъй като на регулирания пазар Електроразпределение Юг прилага ролиращо отчитане (т.е. отчетен месец и календарен месец не е задължително да съвпадат), докато на свободния пазар отчетният период е от 1-во до последно число на всеки месец.

В тази връзка цените, които ще са в сила за клиентите, избрали да останат на свободния пазар при настоящия си доставчик (един от трите крайни снабдителни дружества в страната) в периода 1 октомври 2020 г. – 1 юли 2021 г., ще се обявяват всеки месец. Затова е възможно за част от небитовите клиенти, които предстои да излязат на свободен пазар от 1 октомври в Югоизточна България, ще бъдат издадени две фактури за месец септември: Първата фактура е за консумираната електроенергия до датата на текущия им ролиращ месечен отчет през септември Втората фактура ще отразява консумираната електроенергия за останалия период до 30 септември

Например, ако даден небитов клиент по действащия ролиращ график се отчита от 12-то число на месеца до 12-то число на следващия месец, то през септември този клиент ще бъде отчетен два пъти и ще получи две фактури за следните периоди: 12 август – 12 септември 12 септември – 30 септември Така от 1 октомври 2020 г. този клиент ще може да влезе в пълен календарен месец на отчитане по цени на свободен пазар.

Друга група от небитовите клиенти, предвид различното разпределение в ролиращия график, ще получат само една фактура за септември, която ще съдържа два отчетни периода: до датата на ролиращия отчет и до 30 септември.

Важно е да се отбележи, че с промяната на периода на отчитане еднократно ще се промени и срокът за плащане на тези клиенти, като той както и досега ще бъде посочен във фактурата.

Както при всяка смяна на цени досега, и в този случай Електроразпределение Юг предоставя възможност небитовите клиенти сами да отчетат електромерите си към 30.09.2020 г. и да предоставят данните до 3 октомври – на следния линк в сайта на ЕР Юг: https://test.elyug.bg/SelfReportSTI/SelfReportSTI.aspx или в ЕVN офис.

Самоотчитането е опция, не е задължително и се извършва по желание от клиентите.

Вирни се горе