Токът за бита поскъпва от лятото

Токът за бита поскъпва от лятото

ЕVN България предлага промяна на цените на електроенергия за битови и стопански клиенти средно с 3,6% за периода юли 2012 г. – юни 2013 г.,съобщиха от дружеството.

Предложението на EVN България е по-ниско от официално обявената от Националния статистически институт (НСИ) средногодишна инфлация за 2011 г.

Следвайки нормативните изисквания, днес, 29.02.2012 г., EVN България оповести своите предложения за промяна на цената на електроенергия за клиентите на дружеството в Югоизточна България за следващия ценови период юли 2012 г. – юни 2013 г.

След анализ на дружеството за необходимите инвестиции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период и на база официално обявената от НСИ средногодишна инфлация за 2011 г., EVN България предлага средната цена на електроенергията за битови и стопански клиенти на дружеството да се промени средно с 3,6% спрямо сега съществуващата средна крайна цена.

Към настоящия момент EVN България не може конкретно да се ангажира каква ще е реалната крайна цена на електроенергията за клиентите, тъй като дружеството не е запознато с ценовите предложения на останалите енергийни дружества по веригата, формираща общата цена – производители, Национална електрическа компания и Електроенергиен системен оператор – както и кои предложения и до каква степен ще бъдат приети от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В случай, че ДКЕВР приеме ценовото предложение на EVN България за средно увеличение от 3,6% на електроенергията, то дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България би била 0,15658 лв./квтч. (без ДДС), а нощната – 0,10603 лв./квтч. (без ДДС). Това представлява увеличение съответно от 3,5% и 4,2% спрямо действащите към момента за битови клиенти дневна тарифа от 0,15132 лв./квтч. (без ДДС) и нощна тарифа от 0,10174 лв./квтч. (без ДДС).

Както е посочено в приложената примерна фактура съгласно предложеното от EVN България ценово намерение, стойността на консумираната месечна електроенергия от едно домакинство в Югоизточна България със средна примерна консумация 210 квтч. дневна енергия и 80 квтч. нощна енергия ще се промени с 3,6% от 39.92 лв. на 41.36 лв. (без ДДС).

Предложението на EVN България е по-ниско от официално обявената от НСИ средногодишна инфлация за 2011 г. от 4,2%, която дружеството ползва като основен ценообразуващ елемент и е изготвено съгласно указанията и действащата методика в Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия на ДКВЕР. Одобрението на ценовите предложения на EVN България ще позволи на дружеството да продължи своя устойчив темп на инвестиции, които в края на 2011 г., в частта електроразпределение надвишиха 800 млн. лева. Общо от 2005 година до днес EVN България е инвестирала в енергийна инфраструктура над 950 млн. лева.

Вирни се горе