EVN е готова с първата група фактури след влизането в сила на новите цени на тока от 1 октомври 2014 г.

EVN е готова с първата група фактури след влизането в сила на новите цени на тока от 1 октомври 2014 г.

Както при всяка друга смяна на цени, фактурите за октомври 2014 г. съдържат отделни редове с потреблението по стари и нови цени на електроенергията съгласно последното ценово решение на ДКЕВР от 1.10.2014 г.

Фактурите за първата група битови клиенти на EVN България за потребена електроенергия за последния месец са вече на каса и от 25 октомври 2014 г. (събота) могат да се заплащат в срок до 15 ноември 2014 г.

EVN България напомня, че от 1 октомври 2014 г. е в сила решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за нови цени на електроенергията. Това означава, че електроенергията се фактурира по новите цени на отделните тарифи, считано от тази дата. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите – в случая за октомври 2014 г. – е разделена на два отделни периода: потребление по стари цени до 30 септември 2014 г. включително и потребление по нови цени от 1 октомври 2014 г.

Новите фактури могат да се заплащат в касовите салони на „Български Пощи“ ЕАД, както и директно през интернет страницата на компанията www.evn.bg, чрез системата „EVN Онлайн плюс” на http://www.evn.bg/Online-Services/Login.aspx.

Примерен модел на фактура за електроенергия клиентите могат да намерят в сайта на EVN България: http://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Faktura-obrazec.aspx

Във всяка фактура за електроенергия, издавана от EVN България Електроснабдяване, се съдържа конкретният период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане, както и телефонен номер за връзка с дружеството.

EVN България напомня на своите клиенти, че важно значение за консумацията на електроенергия – а оттук и за стойността на фактурата – има режимът и интензивността на потребление при всеки клиент, както и фактори като: ефективната изолация на стените и уплътняване на врати и прозорци, видът и броя на използваните уреди и техния клас на енергийна ефективност, поведението при ползване на електроуредите, брой помещения в жилището, които се отопляват, броя живущи в жилището и др. Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от електромера.

В нея EVN България обръща внимание на своите клиенти за какво основно се ползва електроенергията в домакинствата, кои уреди са основните консуматори на електричество и техният дял в потреблението, съвети как и с какви мерки едно домакинство може да оптимизира разходите си за електроенергия и др.

Вирни се горе