Еленергията поскъпва с 1,5% от юли

Еленергията поскъпва с 1,5% от юли

От 1 юли тази година цената на тока ще се повиши с около процент и половина. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Очакваното повишение е необходимо поради нарастващите разходи на трите електроразпределителни дружества за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници. Според него само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с около 1,5 процента. Той отбеляза още, че цената на тока е променлива, формираща се от много фактори, сред които и отчетената в страната инфлация. Все още обаче не са постъпили заявления от трите дружества с искане за нови цени, посочи шефът на държавния енергиен регулатор. Дружествата по веригата – производствени централи, НЕК, също още не са представили данни и заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев.

Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той. От трите електроразпределителни дружества единствено ЕВН е изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г., съобщи Семерджиев.

ЧЕЗ имат малко неизпълнение, а при Е.ОН неизпълнението на инвестициите е най-голямо. Към 1 юли 2010 г. във връзка с ценовия период ще направим справка как се изпълняват инвестиционните разходи и има предвидени механизми в ценовото регулиране това да се отчете, каза Ангел Семерджиев.

Фактът, че дружеството Е.ОН, което доставя тока до крайните потребители в Североизточна България, не е направило планираните инвестиции, се отразява и на качеството на тока в обслужваната от тях територия. Там има повече прекъсвания и Е.ОН търпят за това съответните санкции, като им намаляваме приходите, посочи председателят на регулатора.

Вирни се горе