Дянков се захвана със скъпите разговори по GSM

Дянков се захвана със скъпите разговори по GSM

Правим анализ на пазара за телефонни услуги. Първоначалното ни изследване показа, че цените на разговорите наистина падат, но много по-бавно, отколкото трябва. Затова през септември, ако се потвърдят тези сериозни разминавания, ще потърсим Комисията за защита на конкуренцията, съобщи за “24 часа” вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. “Тогава ще предоставим на комисията данните си и ще кажем: Ето, не е само говорене, а имаме сериозни аргументи, затова проверете какво става на този пазар”, добави той.

Пред bTV Дянков днес уточни, че анализът на цените на разговорите ще обхваща последните 7-8 години. Според него буди съмнение, че преди 2-3 години в България цените са били доста по-високи, отколкото в Европа. “Навсякъде цените падат. В България цените на мобилните оператори също падат, но много бавно. Което показва, че има някакъв проблем”, категоричен бе вицепремиерът.

Ще си търсим правата, ако се окаже, че е имало надценки, категоричен бе финансовият министър.

Преди дни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков обяви, че най-късно от 1 януари 2012 г. се очаква да започне поевтиняване до 25% на разговорите в мобилните и фиксираните мрежи. От Еврокомисията вече предупредиха България за скъпите GSM разговори.

Вече готовият анализ на пазара за захар до дни ще бъде предаден на КЗК с искане комисията да каже има ли картел за цената, каза Дянков.

Неговото очакване е у нас горивата да поевтинеят чувствително не заради лиценза на “Лукойл”, а заради срива в цените на петрола по борсите в последните дни.

Вирни се горе