Дянков контрира: Няма пари за увеличаване на минималната заплата!

Дянков контрира: Няма пари за увеличаване на минималната заплата!

Финансовият министър Симеон Дянков контрира днешната идея на социалния министър Тотю Младенов за повишаване на минималната работна заплата.

До края на 2011 г. няма пари в бюджета за увеличение – отсече вицепремиерът.

Дянков изнесе лекция за финансовата стабилност на страната в Нов български университет.

Работата на социалния министър е да се грижи за социалната политика на България, а работата на финансовия министър е да отстоява бюджет 2011, коментира Дянков днешното изказване на социалния министър Тотю Младенов, че се предлага увеличаване на минималната работна заплата с 30 лв. Сега тя е 240 лв.

Пактът за финансова стабилност определя точно това – като се приеме веднъж Закона за държавния бюджет, той да се изпълнява, заяви Дянков.

МФ не прави разчети колко пари ще са необходими за увеличаването на минималната работна заплата, каквато и да е обаче тежестта върху бюджета, трябва да се смята и каква ще е тя върху бизнеса и върху работните места, коментира финансовият министър.

Дянков посочи, че според представителите на бизнеса, които присъстват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако се увеличи минималната работна заплата това ще попречи на разкриването на нови работни места.

Вирни се горе