Два проекта за над 120 хиляди лева ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Рибарство”

Два проекта за над 120 хиляди лева ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Рибарство”

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Високи Западни Родопи” – Батак – Девин – Доспат и бенефициенти подписаха два тристранни договора по проекти, свързани с изпълнението на мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Едното проектно предложение е за популяризиране на туристическа дестинация МИРГ „Високи Западни Родопи” – Батак – Девин – Доспат и подпомагане на устойчивото развитие на рибарските области. Бенефициент по проекта е Община Батак. Обща стойност и одобрена безвъзмездна финансова помощ по проекта е 65 156 лв. Срокът за реализацията му е дванадесет месеца, съобщиха от пресцентъра на ИАРА.

Основните дейности свързани с изпълнението на проекта са насочени към организиране и провеждане на две фестивални събития на територията на к.к. „Язовир Батак”. Целта е да се покажат възможностите за използване на уникалните природни дадености на територията на рибарската област като цялостна туристическа дестинация с чисти язовири, организиране на риболов и други преживявания в близост до природата.

На събитията ще се популяризират потенциала на областта за любителски риболов, кулинарен рибен туризъм и културен туризъм. Освен участници в събитията, туристите ще се превърнат и в потребители при промотирането на рибни продукти по време на фестивалите.

Очакваните резултати след реализирането на проекта са повишена разпознаваемост на туристическата дестинация, по-голямо разнообразие на предлаганата традиционна и специфична рибна кухня, повишени приходи от рибарство и аквакултура, увеличен туристопоток в рибарската област с 10 % през зимния сезон и с поне 15 % през летния, развиване на рибарската област, като атрактивна дестинация и опазване на природното и културно наследство.

Вторият проект е за проучване и развитие на туристическия, рибен пазар и разработка на информационна система на територията на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Високи Западни Родопи” с бенефициент Сдружение с нестопанска цел „Форум за регионални стратегии „Балкани”. Общата стойност и одобрена безвъзмездна финансова помощ на проекта е 56 040 лв. Срокът на реализацията му е осем месеца.

Основната цел на проекта е развитие на конкурентноспособността на рибарската област, включваща общините Доспат, Девин и Батак чрез осъществяване на маркетингова и комуникационна кампания за промоция на продуктите от региона. Ще се стимулира предлагането и търсенето на риба и рибни продукти. Ще се създаде възможност за практикуване на любителски риболов и рибен туризъм, предвид наличните ресурси, капацитет и традиции в региона. Изграждането на информационна система ще обезпечи необходимостта от интегриране на продуктите и услугите, както и постигане на общи стандарти. Очакваните резултати от изпълнение на проекта са свързани с повишаване броя и качеството на предлаганите продукти, повишаване на потребителската култура, увеличена консумация на риба и рибни продукти, повишен туристопоток, развитие на регионалния пазар, увеличаване на стокооборота и печалбата, разкриване на нови пазарни ниши и по-голяма информираност на потребителите, обясниха още от ИАРА.

Вирни се горе