Дръжте парите си в банките в евро, съветват икономисти

Дръжте парите си в банките в евро, съветват икономисти

Въпреки случващото се на европейската сцена икономистите все пак препоръчват да си държим влоговете в евро. И еврото и лева все още изглеждат достатъчно стабилни и поради тази причина няма съществена разлика за това каква валута да бъдат влоговете. Според доцент Боян Дуранкев от УНСС обаче всичко това зависи от икономическите процеси в останалите страни- членки.

“Каквото и да го държим, да се усмихваме или не – по-добре в евро, отколкото в други валути, но това означава и нещо друго. Даже да бъде на депозит, това означава, че всеки ден този депозит, буквално някаква частичка, вече се обезценява” – каза доц. Дуранкев. В момента има системна криза, и донякъде политическа криза в Европейския съюз, коментира още икономистът, подчертавайки, че случващото се в Ирландия до голяма степен повтаря Гърция. Загадката остава коя ще бъде следващата страна.

“Дали ще бъде Португалия? Много е вероятно да бъде Португалия. Дали ще бъде Франция – много е вероятно да се случи, но няма, защото Франция, Великобритания и Германия донякъде са със силно лоби в ЕС и едва ли е ще понесат наказание за грешките си, така както направиха Ирландия и Гърция. Но моеже би най-голямата загадка не е толкова Еврозоната, и самото евро, защото засега то излгежда все още стабилно. Все още. Голямата загадка е България, която в момента подозрително прилича на модела на Ирландия от 90-те години” – смята икономистът.

Въпросът е дали националната ни банка и правителството ще успеят да удържат положението, подчерта Дуранкев, според който излизането от кризата е въпрос и на правителствена политика.

Вирни се горе